Electro-Motive priprema ponudu za kupnju Gredelja

Autor: Suzana Varošanec , 17. listopad 2012. u 22:01
Stečajni upravitelj Petar Hrkać/PXL

Uz dvije američke tvrtke za Gredelj se zanimaju i Kinezi koji u studenom dolaze na razgovore.

Tvrtka Electro-Motive Diesel, s kojom TŽV Gredelj u stečaju nastavlja poslovnu suradnju, zanima se i za dubinsko snimanje Gredelja i novi je potencijalni kandidat za njegovo vlasničko preuzimanje. Potvrdio je to Poslovnom dnevniku i Petar Hrkać, stečajni upravitelj Gredelja. Nakon jučerašnjeg sastanka u tvornici, kojem su nazočili menadžer nabave Daniel Shatrau sa suradnicima američke tvrtke Electro-Motive Diesel, Hrkać je iznio da su predstavnici te američke tvrtke zatražili ozbiljni pristup informacijama o potencijalima Gredelja.  Stečajni upravitelj obećao im je da će dobiti punu sliku kako bi se mogli pripremiti za ponudu.

Veliko zanimanje ulagača

"Tvrtka Electro-Motive Diesel u vlasništvu američke tvrtke Progress Rail Manufactoring Corporation, podružnice velike kompanije Caterpillar Inc, želi pristupiti dubinskoj analizi poslovanja Gredelja da bi mogla predati svoje pismo namjere Trgovačkom sudu u Zagrebu. Prema njihovim najavama možemo očekivati da će vrlo brzo staviti svoju ponudu za kupnju Gredelja, i to za pogon novogradnje i za proizvodnju lokomotiva, a eventualno i servisnog dijela. To bi značilo da ih zanima cijeli Gredelj. Obzirom da servisni dio oko 80 posto posla radi za HŽ, oni ne isključuju opciju joint venture s HŽ-om", rekao je Hrkać.Stečajni upravitelj vidi veliko zanimanje za nova strana ulaganja u Hrvatsku. Naime, prošlog tjedna razgovorao je i Stevenom Bealom, predsjednikom Uprave National Railway Equipment Companyja, koja se zanima za kupnju pogona za proizvodnju vlakova.  Uz dvije američke tvrtke za cijeli ili dijelove Gredelja zanimaju se i Kinezi. Hrkać je potvrdio da je  razgovorao s posrednikom te tvrdi da u studenom očekuje dolazak velike kineske delagacije. "Gredelj ima respektabilnu i konkurentnu proizvodnju kojoj konvenira i blizina riječke luke te vrhunske radnike pa stoga možemo očekivati pravu navalu ozbiljnih investitora", rekao je Hrkać, otkrivši da je s Electro-Motiveom dogovoren nastavak projekta proizvodnje okvira i okretnih postolja.

Smiješi se novi posao

"Radimo dva postolja tjedno, a sad od nas traže da udvostručimo proizvodnju. Prihvatio sam izazov jer ako taj posao uspješno izvršimo, smiješi nam se novi posao za 300 okretnih postolja i okvira te reparaciju 150 lokomotiva. To bi bio ogroman posao i veliki iskorak. Položimo li američki test, osigurali bismo za dvije godine nove poslove na postoljima, dok bi nam reparacije lokomitiva značile četverogodišnju zaposlenost", rekao je Hrkać. U slučaju da posao uspije, Gredelju bi mogli zapošljavati 600 radnika, dok servisni dio ovisi o HŽ-u. "Zvučalo bi čudno kad bih rekao da će nam trebati radnika u nesporednoj proizvodnji, novih varioca i inženjera, ali mislim da će biti tako. Na žalost, ovdje ima previše režijskih radnika koji će se morati vratiti u proizvodnju ili ići kući", zaključio je Hrkać.  

Natječaj

40 novih vlakova

Stečjani upravitelj Gredelja Hrkać danas će se sastati s predstavnicima Končara zbog suradnje i konzorcijalnog nastupa na natječaju HŽ-a za 40 novih vlakova, čije se raspisivanje očekuje krajem mjeseca. Treći partner navodno bi bio Đuro Đaković. 

Komentirajte prvi

New Report

Close