Drvna industrija konačno osigurala isporuke sirovine

Autor: Božica Babić , 24. prosinac 2012. u 17:15
Potpisivanjem ugovora s Hrvatskim šumama otvoren je dijalog s prerađivačima/Marijan Sušenj/PIXSELL

Sporno ostaje moguće poskupljenje sirovine, što ugrožava 5000 radnih mjesta.

Model koji smo dogovorili nije idealan, ali je najbolje rješenje koje smo do sada uspjeli postići, tako komentira potpisivanje pisma razumijevanja u kojemu su sadržani načelni kriteriji temeljem kojih će biti zaključivani pojedinačni ugovori za kupoprodaju trupaca, direktor tvrtke Spin valis Zdravko Jelčić, jedan od supotpisnika, s obzirom da je predsjednik Udruženja drvno-prerađivačke industrije pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Ništa zapečaćeno
Predstavnici drvno-prerađivačke industrije unatrag godinu dana višekratno su upozoravali na maratonske pregovore s Hrvatskim šumama koje navodno, svoj monopol koriste kroz cjenovne ultimatume drvoprerađivačima te isključivo kroz poskupljenje drvne mase servisiraju nagomilane dugove umjesto da konačno provedu kvalitetno restrukturiranje kompanije. Jelčić potvrđuje da "moguća poskupljenja sirovine ostaju kamen spoticanja" te dodaje kako je pismo namjere, potpisano u petak s Hrvatskim šumama u nazočnosti dva ministra, gospodarstva Ivana Vrdoljaka i poljoprivrede Tihomira Jakovine, rezultat petogodišnje potrage za obostrano prihvatljivim rješenjem. "Ovo je tek prvi korak kojim je otvoren dijalog, ništa nije zapečaćeno, a iznimno je važno prije ulaska u EU imati dokument koji drvnoj industriji jamči stabilnost opskrbe sirovinom," smatra Jelčić.  Direktor Drvnog klastera Marijan Kavran ne dijeli Jelčićev optimizam. Upozorava da će Hrvatske šume nametnutim rješenjem od drvoprerađivača kroz veće cjenike unutar samo godinu dana uzeti 180 milijuna kuna da bi im preko eventualnih rabata možda vratile tek 30 do 40 milijuna kuna. Podsjeća da je aktualna uprava Hrvatskih šuma, nedugo nakon što je vodstvo proljetos preuzeo Ivan Pavelić, odmah ukinula rabat koji je proizvođačima namještaja tada iznosio 10 posto.

Nametnuti eksperiment
Tim jednostranim potezom, iznosi Kavran, Šume su uprihodile oko 40 milijuna kuna gurnuvši tvrtke iz drvne industrije u probleme. Pismo razumijevanja, tvrdi Kavran, "eksperiment je koji će u sljedećih šest mjeseci za posljedicu imati gašenje najmanje 5000 radnih mjesta." "Kada se to dogodi netko će od ministara možda ponuditi i ostavku na žalost, ona neće vratiti izgubljena radna mjesta," opominje Kavran i proziva Vladu neka još jednom razmotri mogu li Hrvatske šume imati neograničeno diskrecijsko pravo nad sirovinama te radi vlastite komocije ugrožavati 360 tvrtki koliko ih je još opstalo u okviru drvno-prerađivačke grupacije.Još 2008. samo su proizvođači namještaja od masivnog drveta, ilustrira Kavran, godišnje izvozili asortiman u vrijednosti većoj od 400 milijuna dolara. Zbog sve skuplje sirovine, čiju cijenu određuju Hrvatske šume, sve manje su konkurentni pa je njihov izvozni učinak u međuvremenu prepolovljen.

Statistika

Veći izvoz drvne mase

Do kraja listopada 2012. (prema statistici) u izvoz je prodano namještaja za 1,54 milijarde kuna što je na godišnjoj razini rast od 6,6%, dok je uvoz rastao 2,4% na 1,42 milijarde. Paralelno je izvezeno drvne mase i jednostavnijih proizvoda za 2,3 milijarde kuna ili 6,2% više nego u istom razdoblju 2011., a uvezeno je za 1,06 milijardi što je pad od 6,6%.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

i ovo ide gore nekih 30% Lp

New Report

Close