Dok-Ing Automotive kreće u inicijalnu javnu ponudu

Autor: Tomislav Pili , 06. listopad 2010. u 22:00

Vjekoslav Majetić kapital za serijsku proizvodnju elektroautomobila potražit će među privatnim investitorima

Tvrtka Dok-Ing Automotive koja namjerava serijski proizvoditi prvi hrvatski elektroautomobil Doking XD, prikupit će kapital kroz inicijalnu javnu privatnu ponudu, najavio je vlasnik Dok-Inga Vjekoslav Majetić. “Najvjerojatnije ćemo krenuti u inicijalnu javnu privatnu ponudu jer je to jedini način da prikupim sredstva za nastavak proizvodnje”, kazao je za Poslovni dnevnik Majetić.

Za australsku vojsku
Prema njegovim riječima, budući dioničari upisali bi 49 posto vlasništva nad tvrtkom Dok-Ing Automotive. To bi značilo da Dok-Ing Automotive neće biti izlistan na Zagrebačkoj burzi već će dionice biti prodane poznatim zainteresiranim ulagačima. Majetić u upisu dionica najviše računa na hrvatsku dijaporu koja je “pokazala veliki interes za sudjelovanje u IPO-u”. Nije precizirao kada bi se mogao očekivati početak prodaje dionica. Dodaje i kako ne odustaje od pokretanja serijske proizvodnje Dokinga XD.Iako su mediji prije nekoliko mjeseci tvrdili kako se Dok-Ing namjerava strateški povezati s vodećim svjetskim automobilskim kompanijama, kako bi krenula serijska proizvodnja Dokinga XD, Majetić tvrdi da to nije bila istina, iako ne skriva kako razgovora s potencijalnim ulagačima. “Trenutno pregovaram oko financiranja tog projekta, ali za sada ti pregovori nisu došli u značajniju fazu. Početkom 2011. namjeravam pokrenuti predserijsku proizvodnju koja bi bila financirana vlastitim sredstvima Dok-Inga”, tvrdi Majetić. Početkom ovoga tjedna Majetić se vratio s višetjednog puta po Australiji. Iako su mediji spekulirali kako u Australiji traži partnere za pokretanje serijske proizvodnje elektroautomobila, vlasnik Dok-Inga to opovrgava. “Nisam išao tražiti kapital za automobil, iako je svaki partner u tom projektu dobrodošao. U Perthu smo predstavili naš robot za rudarsku industriju, a obavio sam i nekoliko razgovora s predstavnicima australske vojske”, otkriva Majetić. Dok-Ing je australskoj vojci već isporučio strojeve za razminiranje, a sada su Australci zainteresirani i za uslugu održavanja.

Zanimaju se i Rusi
“Pred potpisivanjem smo ugovora za održavanje, a postoji mogućnost za isporuku još nekoliko strojeva za razminiranje”, rekao je Majetić. Za strojeve za gašenje požara, još jedan proizvod Dok-Inga, zainteresirana je ruska vlada. “Pregovaramo o isporuci četiri stroja za gašenje požara u ovoj godini i još 10 za sljedeću godinu. Drago mi je da pri tome imamo i podršku hrvatskog Ministarstva gospodarstva”, zaključio je Vjekoslav Majetić.

Prezentacija

Novi robot za gašenje požara
Na vatrogasnom poligonu u Ivanić-gradu sljedećeg utorka održat će se prezentacija tehnološki najnaprednijeg robota za gašenje požara, MVF-5, najnovijeg proizvoda tvrtke Dok-Ing. Za MVF-5 interes su pokazali i ruski kupci.

Za teško dostupan teren
MVF-5 je daljinski upravljan robot namijenjen korištenju na teško dostupnim terenima, visokorizičnim industrijskim postrojenjima i likacijama nedostupnim klasičnim vozilima.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A zašto bi ga tužili? Zar Smart i Toyota imaju ekskluzivno pravo na dizajn malih automobila? Auto je jedinstven i ne vidim nikakve tragove kopiranja. Tako bi za svaki auto mogao reći da je kopija.

A gosp. Majetiću puna podrška za nastavak projekta. Vjerujem da bi auto bio kvalitetniji od Smarta, koji je sve osim pojma kvalitete, a opet mu dobro ide. Samo hrabro!

kakva je to inicijalna javna privatna ponuda?javna lova a privatni džepovi.
mislim da je dokingu bolje da se drži ovih strojeva za razminirivanje i tog programa,nego da fantazira o proizvodnji automobila.ai mislim da bi ga toyota i smart mogli tužiti zbog dizajna.

New Report

Close