Dioki ide u stečaj, cijena dionice potonula više od 42 posto, šef Dina Petrokemije u šoku

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2013. u 16:36
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Vjerovnici Diokija nisu prihvatili plan financijskog restrukturiranja te tvrtke, pa će se postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem obustaviti.

Vjerovnici Diokija nisu na današnjem ročištu prihvatili izmijenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke pa će se postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem obustaviti, što znači da Dioki ide u stečaj.

Na danas održanom ročištu protiv predloženog plana financijskog restrukturiranja Diokija glasali su predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 52,88 posto dugovanja Diokija, a za ih je bilo 41,12 posto.

Na ročištu su bili zastupljeni vjerovnici čija potraživanja prema Diokiju iznose 905,4 milijuna kuna.

Plan financijskog restrukturiranja Diokija nije prihvaćen zbog čega je Nagodbeno vijeće Fine donijelo zaključak da se postupak predstečajne nagodbe obustavlja, što po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi znači da Dioki ide u stečaj.

"Nemojte zaboraviti da su vam upravo sada ukrali svakom barem 150 tisuća kuna"

Srđan Perković iz Sindikata naftnog gospodarstva kratko je ustvrdio kako je plan srušen preko HEP-a i preko Mladena Pejnovića iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Proizvodnja ih ne zanima, radnici ih ne zanimaju, neka jeftino kupe zemljište na Krku, kazao je.

Radnik Diokija Bojan Kovačić istaknuo je kako je u zadnji čas donesena politička odluka, iz vrha vlade kako bi se sve otjeralo u stečaj.

'Radnici svoja potraživanja očito ne mogu dobiti, svoj novac vjerojatno nikada neće vidjeti, ali pokušat ćemo se organizirati jer mislim da ćemo imati puno toga za reći što se događalo za vrijeme predstečajne nagodbe na pogonima Diokija u Zagrebu. Bilo bi dobro da taj pogon posjeti policija, DORH i ostale državne institucije te ih pozivam ovih putem', kazao je Kovačić.

Pozvao je sve radnike da potraže drugi posao i da ne daju da se pokrene uopće više petrokemijska industrija u Hrvatskoj. "Nemojte zaboraviti da su vam upravo sada ukrali svakom barem 150 tisuća kuna", kazao je.

Na pitanje može li komentirati pismo namjere koje je iz DUUDI-a poslano Hypo banci o kupnji zemljišta za LNG terminal (na Krku) i je li to bilo samo pro forme, Kovačić je rekao kako je očito bilo tako jer imaju informacije da je to pismo bilo sastavljeno dosta šlampavo.

Linić jedini želio spas

Kazao je i kako bi se zahvalio jednom ministru koji je imao dobru namjeru da se ovo sve skupa spasi, ali opozicija unutar Vlade je očito prejaka.

Na pitanje o kojem je ministru riječ odgovorio je kako je u ovoj državi jedino ministar financija Slavko Linić želio da se ovo spasi.

Kovačić je ogorčeno rekao kako se želi "zahvaliti" svima koji su doveli Dioki u ovu situaciju, a posebno Robertu Ježiću – "hvala ti gospodine Robertu Ježiću, što si upropastio 800 hrvatskih obitelji".

'Samo će banke dobiti'

Predsjednik Uprave Dina Petrokemije Fabio Giacometti kazao je kako je u velikom šoku, nije očekivao da će Dioki ići u stečaj, naročito s ovakvim omjerom glasova i da velike tvrtke nisu prepoznale da su na ovaj način sve izgubile i da će samo banke dobiti.

Što se tiče Dine, naš postupak je gotov i do utorka ćemo sa strateškim investitorom razraditi varijantu kako odraditi to bez Diokija, rekao je.

Odvjetnik Zdravko Balenović, opunomoćenik 65 bivših radnika Diokija, kazao je kako je od početka predstečajne nagodbe došlo do prevare svih radnika koji su bili otpušteni u 2012., jer im poslodavac nije izdao potvrdu o otpremnini koja predstavlja ovršnu ispravu i s kojom bi mogli odmah ići na direktnu naplatu, već su dobili ugovor da će im isplatiti otpremninu u tri rate, a s tim radnici mogu samo pokrenuti dugotrajni sudski postupak.

Radnici su u startu bili prevareni, sva obećanja su bila velika farsa, priča o prodaji zemlje, HEP, bilo je to samo zamagljivanje radničkih očiju, kazao je.

Dodao je kako će se u stečaju uspjeti naplatiti eventualno banke, jer je sva imovina kako pokretna, tako nepokretna, davno založena.

A najgore će proći radnici, koji su otišli s osam neisplaćenih plaća, s obećanjima da će dobiti stimulirajuće otpremnine, rekao je Balenović.

Čermak: Poštujemo odluku

 


Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Vjerovnici Diokija razvrstani u tri skupine svojom glasovanjem danas na predstečajnom ročištu bivše tvrtke Roberta Ježića odlučili su pokopati plan restrukturiranja kompanije čime se otvara pitanje kakve će posljedice njihova odluka proizvesti za predstečajnu nagodbu Diokijeve tvrtke kćerke – omišaljske Dina Petrokemije. 

Potrebna većina za plan od 66 posto glasova nije postignuta niti u jednoj glasačkoj skupini, a prema riječima predstečajnog povjerenika Mladena Janiške ovako su glasovali vjerovnici. U skupini javnih poduzeća njih 22,12 posto je glasalo za plan, a 77,78 posto je bilo protiv. Slično, odnosno još lošije plan je prošao u skupini gdje su glasovale financijske institucije. Naime, za plan je glasalo svega 11,7 posto bankarskih tražbina, dok je njih 88,3 posto bilo protiv.

Niti u trećoj skupini u kojoj se nalaze ostali vjerovnici – dobavljači – plan nije prošao jer ih je 59,18 posto bilo za, dok ih je 40,82 bilo protiv. Tako je, kaže Janiška, ukupan rezultat današnjeg glasovanja protiv plana i nagodbe kojim je otvoren put za brzo otvaranje stečaja Diokija iznosio 47,12 posto glasova za plan (što je 20-ak posto ispod zakonskog praga), dok je protiv njega bilo 52,88 posto vjerovnika koji su premoćno donijeli odluku da je od nagodbe bolji stečaj koji će se formalizirati kroz rješenje Fine o odbacivanju tog predmeta te prijedlogu Trgovačkom sudu u Zagrebu da otvoriti stečaj.  

To je odluka vjerovnika koju poštujemo, komentirao nam je Ivan Čermak, čiji je Crodux plin dao ponudu za strateško partnerstvo u obje kompanije, te je kod Dine zabilježio pozitivan odjek s obzirom na to da su njezin plan financijskog i operativnog restrukturiranja vjerovnici izglasali, dok je sama nagodba s vjerovnicima nedavno i potvrđena na Trgovačkom sudu u Rijeci. No, i bez Diokijeva stečaja, problemi kod Dine su na vidiku: sudsko rješenje nije postalo pravomoćno, a pojedine banke navodno su najavile žalbu. Što se Čermaka i ponude njegove tvrtke tiče, Dina ostaje u fokusu zanimanja unatoč novom razvoju situacije, pa drugim riječima zbog današnje odluke vjerovnika da Dioki pošalju u stečaj ambicije Crodux plina nisu ništa manje kad je riječ o Dini. 

"Žao nam je da je s Diokijem tako završilo, no ne možemo protiv volje vjerovnika. Posrijedi su subjekti koji su u tom poslovnom odnosu dali svoj novac i izgubili ga, pa treba poštivati njihovu odluku. Mi ćemo sagledati sve daljnje mogućnosti što se tiče Dine jer smo i dalje zainteresirani. Smatramo da omišaljska tvrtka ima budućnost u proizvodnji polietilena, ali i u novim programa koje bismo razvijali, od skladišta derivata ukapljenog plina do plinskog terminala. Sagledavat ćemo naše mogućnosti u skladu s novim prilikama", rekao je Čermak.

Potonuće dionice

Cijena dionice Diokija danas poslijepodne oštro je potonula na Zagrebačkoj burzi, za više od 42 posto, nakon odluke većine vjerovnika da ne prihvate plan financijskog restrukturiranja te petrokemijske tvrtke.

Zagrebačka burza danas iza 13,00 sati obustavila je trgovanje dionicom Diokija, sve dok javnost ne bude informirana o ishodu ročišta u postupku predstečajne nagodbe. Do 13 sati ta je dionica već bila među najvećim gubitnicama, s padom cijene za 5,4 posto, na 24,52 kune.

Razočarani radnici Diokija

 


Arhivska fotografija; Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Radnici Diokija nadali su se uspjehu predstečajne nagodbe što bi poduzeću otvorilo još jednu šansu, ali to se nažalost nije dogodilo te su ogorčeni i razočarani, izjavio je za Hinu glavni povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala u Diokiju Josip Pavelić.

Nakon propasti predstečajne nagodbe, upitno je hoće li uopće i kako radnici i drugi vjerovnici naplatiti svoja potraživanja, kaže Pavelić.

"Nažalost, još jedna proizvodnja i tvornica se gase, a nadali smo se spasu zbog nas koji smo ostali u radnom odnosu i zbog kolega na burzi", kaže Pavelić.

Prema njegovim riječima, sadašnji i bivši Diokijevi radnici za neisplaćene plaće i otpremnine traže ukupno 64 milijuna kuna.

Kako sada stvari stoje, i preostalih 120 radnika ostat će bez posla, kaže Pavelić.

Sindikalac je posebno ogorčen na skupinu 'državnih' vjerovnika koji su glasali protiv predstečajne nagodbe te se pita kakva je to gospodarska politika Vlade u kojoj tvrtke pod njezinom kontrolom, suprotno najavama i obećanjima ministarstava, šalju Dioki u stečaj.

Vjerovnici Diokija nisu na današnjem ročištu prihvatili izmjenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke, pa će se postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem obustaviti, što znači da Dioki ide u stečaj.

Na danas održanom ročištu protiv predloženog plana financijskog restrukturiranja Diokija glasali su predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 52,88 posto dugovanja Diokija, a za ih je bilo 41,12 posto.

Na ročištu su bili zastupljeni vjerovnici čija potraživanja prema Diokiju iznose 905,4 milijuna kuna.

Plan financijskog restrukturiranja Diokija nije prihvaćen zbog čega je Nagodbeno vijeće Fine donijelo zaključak da se postupak predstečajne nagodbe obustavlja, što po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi znači da Dioki ide u stečaj.

 

Komentari (7)
Pogledajte sve

Danas su nadoknadili pad [emo_beztona]

Da se ne bi pomislio da uprava društva nije dala sve od sebe da spasi Dioki najbolje govore samo neka od priznatih potraživanja, kojima se željelo “pomoći” prihvaćanju plana restrukturiranja:
ĆUF doo Omišalj 30.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
PIROS doo Omišalj, 371.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
KIJAC NEKRETNINE dd Omišalj, 184.000 kn prihoda u 2012., 0 zaposlenih, priznato 46.097.359,54 kn
NOVI LIST d.d., RIJEKA priznato 21.584.742,17 kn
RIJEČKI LIST d.o.o., RIJEKA, prinato 52.881.373,51 kn

cca 210.000.000,00 kn zasigurno postojećih potraživanja.

šteta za takvu kompaniju![emo_mrgud]

ajme majka yao mi je dioničara

New Report

Close