Obustavljeno trgovanje Diokijem!

Autor: Poslovni.hr , 10. listopad 2013. u 13:31
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi objavljeno je da se obustavlja trgovanje dionicama društva DIOKI d.d.

Na Zagrebačkoj burzi objavljeno je da se obustavlja trgovanje dionicama društva DIOKI d.d. 

Rješenje traje dok javnost ne bude potpuno i točno informirana o ishodu ročišta za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja. 

Novi list danas je izvijestio kako se uoči današnjeg glasovanja neslužbeno mogu čuti suprotna stajališta o ishodu glasovanja. "Dio upućenih smatra da će plan ponovno biti odbijen, jer je u osnovi istobitan prvobitnom planu zbog čega će državne tvrtke i tijela državne uprave te poslvone banke ponovno biti protiv plana. Drugi sitiču da bi plan ipak mogao proći, a kao jedan od argumenarta navode i nedavnu najavu ravnatelja Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladena Pejnovića da je država spremna otkupiti zemljište za gradnju LNG terminala na otoku Krku, od čega bi se isplatilo 23,5 milijuna eura Hypo banci kao založnom vjerovniku, te šest milijuna eura za plaće radnicima, što je jedan od osnovnih uvjeta za provođenje restrukturiranja tvrtke", piše list.

Obrazloženje odluke o obustavljanju trgovanja dionicom Diokija prenosimo u cijelosti i bez izmjena:

Financijska agencija donijela je dana 30. rujna 2013. godine Zaključak (Klasa: UP-I/110/07/12-01/679, Urbroj: 04-06-13-679-424) kojim se zakazuje ročište za glasovanje o izmijenjenom planu financijskog restrukturiranja društva DIOKI d.d. sa sjedištem u Zagrebu, Čulinečka cesta 252 (u daljem tekstu: Izdavatelj), na dan 10. listopada 2013. godine s početkom u 13:00 sati. 
 
S obzirom da informacija o ishodu ročišta za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja predstavlja informaciju za koju je razumno očekivati da u značajnoj mjeri može utjecati na cijenu dionica Izdavatelja, nastala je situacija u kojoj je potrebno zaštititi ulagatelje na način da se trgovina predmetnim dionicama obustavi do trenutka kada javnost bude potpuno i točno informirana o navedenim okolnostima.

Slijedom iznesenog, trgovina dionicama Izdavatelja uvrštenim na uređeno tržište Burze, obustavlja se dok Izdavatelj ne dostavi Burzi obavijest o ishodu predmetnog ročišta za glasovanje o planu financijskog restrukturiranja, što je prema ocjeni Burze uvjet da se omogući fer i pravično trgovanje jer se može pretpostaviti da će objavom navedene obavijesti svi ulagatelji raspolagati informacijama potrebnim za donošenje investicijskih odluka. 

 Člankom 330. st. 2. Zakona o tržištu kapitala propisano je da je burza dužna donijeti odluku o privremenoj obustavi trgovanja ukoliko to zahtjeva zaštita ulagatelja. 
 
Člankom 285. st. 1. t. 3. Pravila Burze propisano je da će Burza privremeno obustaviti trgovinu financijskim instrumentom kada to zahtijeva zaštita ulagatelja. Člankom 48. Zakona o općem upravnom postupku propisano je da se upravna stvar može riješiti neposredno, a člankom 49. da službena osoba može neposredno riješiti upravnu stvar ako se pravo stanje stvari može utvrditi na temelju službenih podataka kojima raspolažu javnopravna tijela odnosno ako je to nužno za poduzimanje hitnih mjera koje se ne mogu odgađati, ako je to u javnom interesu, a činjenice na kojima se rješenje temelji su utvrđene ili barem učinjene vjerojatnima. 

S obzirom na sve naprijed navedeno, odlučeno je kao u izreci ovog Rješenja. Člankom 331. st. 3. Zakona o tržištu kapitala propisano je da Burza dužna svoju odluku objaviti na internetskim stranicama. 

Uputa o pravnom lijeku: Protiv ovog Rješenja žalba nije dopuštena, ali se može pokrenuti upravni spor podnošenjem tužbe Upravnom sudu u Zagrebu u roku od 30 dana od dana dostave ovog Rješenja. 

 

Komentirajte prvi

New Report

Close