Razočarani radnici Diokija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2013. u 16:33
Arhivska fotografija; Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Radnici Diokija nadali su se uspjehu predstečajne nagodbe što bi poduzeću otvorilo još jednu šansu, ali to se nažalost nije dogodilo.

Radnici Diokija nadali su se uspjehu predstečajne nagodbe što bi poduzeću otvorilo još jednu šansu, ali to se nažalost nije dogodilo te su ogorčeni i razočarani, izjavio je za Hinu glavni povjerenik Samostalnog sindikata energetike, kemije i nemetala u Diokiju Josip Pavelić.

Nakon propasti predstečajne nagodbe, upitno je hoće li uopće i kako radnici i drugi vjerovnici naplatiti svoja potraživanja, kaže Pavelić.

"Nažalost, još jedna proizvodnja i tvornica se gase, a nadali smo se spasu zbog nas koji smo ostali u radnom odnosu i zbog kolega na burzi", kaže Pavelić.

Prema njegovim riječima, sadašnji i bivši Diokijevi radnici za neisplaćene plaće i otpremnine traže ukupno 64 milijuna kuna.

Kako sada stvari stoje, i preostalih 120 radnika ostat će bez posla, kaže Pavelić.

Sindikalac je posebno ogorčen na skupinu 'državnih' vjerovnika koji su glasali protiv predstečajne nagodbe te se pita kakva je to gospodarska politika Vlade u kojoj tvrtke pod njezinom kontrolom, suprotno najavama i obećanjima ministarstava, šalju Dioki u stečaj.

Vjerovnici Diokija nisu na današnjem ročištu prihvatili izmjenjeni plan financijskog restrukturiranja te tvrtke, pa će se postupak predstečajne nagodbe nad Diokijem obustaviti, što znači da Dioki ide u stečaj.

Na danas održanom ročištu protiv predloženog plana financijskog restrukturiranja Diokija glasali su predstavnici vjerovnika na koje se odnosi 52,88 posto dugovanja Diokija, a za ih je bilo 41,12 posto.

Na ročištu su bili zastupljeni vjerovnici čija potraživanja prema Diokiju iznose 905,4 milijuna kuna.

Plan financijskog restrukturiranja Diokija nije prihvaćen zbog čega je Nagodbeno vijeće Fine donijelo zaključak da se postupak predstečajne nagodbe obustavlja, što po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi znači da Dioki ide u stečaj.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Mitsko biće – radnik kovinotokar Pavelić u Dioki-ju
zadnjih dva desetljeća nije stvorio svojim radom ni jednu kunu nove vrijednosti
najobičniji parazit s jednim nabojem, a Rumenović parazit s drugim nabojem…

što mi vas je žao paraziti što ste konačno ostali bez posla!
sućut

Da se ne bi pomislio da uprava društva nije dala sve od sebe da spasi Dioki najbolje govore samo neka od priznatih potraživanja, kojima se željelo “pomoći” prihvaćanju plana restrukturiranja:
ĆUF doo Omišalj 30.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
PIROS doo Omišalj, 371.000 kn prihoda u 2012, 0 zaposlenih, priznata i utvrđena tražbina 45.818.821,60 kn
KIJAC NEKRETNINE dd Omišalj, 184.000 kn prihoda u 2012., 0 zaposlenih, priznato 46.097.359,54 kn
NOVI LIST d.d., RIJEKA priznato 21.584.742,17 kn
RIJEČKI LIST d.o.o., RIJEKA, prinato 52.881.373,51 kn

cca 210.000.000,00 kn zasigurno postojećih potraživanja.

New Report

Close