Čermak o stečaju Diokija: To je odluka koju poštujemo

Autor: Suzana Varošanec , 10. listopad 2013. u 16:10
Ivan Čermak; Foto: Marko Prpic/PIXSELL

‘Ne možemo protiv volje vjerovnika. Posrijedi su subjekti koji su u tom poslovnom odnosu dali svoj novac i izgubili ga’.

Vjerovnici Diokija razvrstani u tri skupine svojom glasovanjem danas na predstečajnom ročištu bivše tvrtke Roberta Ježića odlučili su pokopati plan restrukturiranja kompanije čime se otvara pitanje kakve će posljedice njihova odluka proizvesti za predstečajnu nagodbu Diokijeve tvrtke kćerke – omišaljske Dina petrokemije. 

Potrebna većina za plan od 66 posto glasova nije postignuta niti u jednoj glasačkoj skupini, a prema riječima predstečajnog povjernika Mladena Janiške ovako su glasovali vjerovnici. U skupini javnih poduzeća njih 22,12 posto je glasalo za plan, a 77,78 posto je bilo protiv. Slično, odnosno još lošije plan je prošao u skupini gdje su glasovale financijske institucije. Naime, za plan je glasalo svega 11,7 posto bankarskih tražbina, dok je njih 88,3 posto bilo protiv.

Niti u trećoj skupni u kojoj se nalaze ostali vjerovnici – dobavljači – plan nije prošao jer ih je 59,18 posto bilo za, dok ih je 40,82 bilo protiv. Tako je, kaže Janiška, ukupan rezultat današnjeg glasovanja protiv plana i nagodbe kojim je otvoren put za brzo otvaranje stečaja Diokija iznosio 47,12 posto glasova za plan (što je 20-ak posto ispod zakonskog praga), dok je protiv njega bilo 52,88 posto vjerovnika koji su premoćno donijeli odluku da je od nagodbe bolji stečaj koji će se formalizirati kroz rješenje Fine o odbacivanju tog predmeta te prijedlogu Trgovačkom sudu u Zagrebu da otvoriti stečaj.  

To je odluka vjerovnika koju poštujemo, komentirao nam je Ivan Čermak, čiji je Crodux plin dao ponudu za strateško partnerstvo u obje kompanije, te je kod Dine zabilježio pozitivan odjek s obzirom da su njezin plan financijskog i operativnog restrukturiranja vjerovnici izglasali, dok je sama nagodba s vjerovnicima nedavno i potvrđena na Trgovačkom sudu u Rijeci. No, i bez Diokijeva stečaja, problemi kod Dine su na vidiku: sudsko rješenje nije postalo pravomoćno, a pojedine banke navodno su najavile žalbu. Što se Čermaka i ponude njegove tvrtke tiče, Dina ostaje u fokusu zanimanja unatoč novom razvoju situacije, pa drugim riječima zbog današnje odluke vjerovnika da Dioki pošalju u stečaj ambicije Crodux plina nisu ništa manje kad je riječ o Dini. 

"Žao nam je da je s Diokijem tako završilo, no ne možemo protiv volje vjerovnika. Posrijedi su subjekti koji su u tom poslovnom odnosu dali svoj novac i izgubili ga, pa treba poštivati njihovu odluku. Mi ćemo sagledati sve daljnje mogućnosti što se tiče Dine jer smo i dalje zainteresirani. Smatramo da omišaljska tvrtka ima budućnost u proizvodnji polietilena, ali i u novim programa koje bismo razvijali, od skladišta derivita ukapljenog plina do plinskog terminala. Sagledavati ćemo naše mogućnosti u skladu s novim prilikama", rekao je Čermak.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close