Dalekovod lani poslovao s dobiti, prihodi pali

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. veljača 2015. u 10:53
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Poslovni prihodi Dalekovod Grupe iznosili su prošle godine 1,028 milijardi kuna, što je 12 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit dosegnula 128,1 milijun kuna nakon gubitka u 2013., pokazuje poslovno izvješće te građevinske kompanije.

Poslovni prihodi Dalekovod Grupe iznosili su prošle godine 1,028 milijardi kuna, što je 12 posto manje nego godinu dana prije, dok je neto dobit dosegnula 128,1 milijun kuna nakon gubitka u 2013., pokazuje poslovno izvješće te građevinske kompanije.

U tom izvješću, objavljenom u subotu, ističe se da je pad prihoda izravna posljedica dugotrajnog procesa sklapanja predstečajne nagodbe pred Trgovačkim sudom, što je utjecalo na ugovaranje novih poslova na domaćem i inozemnom tržištu.

Ipak, grupa je ostvarila neto dobit, dok je godinu dana prije poslovala s gubitkom od 122 milijuna kuna.

Operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila je, pak, lani 25,7 milijuna kuna, dok je u 2013. EBITDA iznosila minus 30,8 milijuna kuna. Dobit se zahvaljuje, kako se navodi u izvješću, operativnom restrukturiranju Dalekovod Grupe kroz reorganizaciju poslovnih procesa i racionalizaciju poslovanja.

Samo društvo Dalekovod d.d. ostvarilo je, pak, lani prihode od 741,5 milijuna kuna, 10,7 posto manje nego u 2013. godini, što je posljedica odgođenih javnih natječaja u zemlji, odgođenih inozemnih prihoda u Ukrajini zbog tamošnje političke nesigurnosti i dugotrajnog procesa predstečajne nagodbe, navodi se u izvješću kompanije.

EBITDA je, pak, iznosila 41,7 milijuna kuna, dok je godinu dana prije bila oko 0,8 milijuna.

Neto dobit od 101,4 milijuna kuna zahvaljuje se, pak, financijskim prihodima od 203 milijuna kuna, nastalih uslijed sklapanja predstečajne nagodbe te izračuna fer vrijednosti financijskih instrumenata koji su iz nje proizašli, navodi se u izvješću. U 2013. godini tvrtka je poslovala s gubitkom od 159 milijuna kuna.

U izvješću se ističe da su lani imenovani novi članovi Nadzornog odbora i Uprave tvrtke, da se restrukturiranje provodilo po planu te da se tvrtka usmjerila na ugovaranje novih poslova u inozemstvu.

"Promjena strategije Društva i Grupe uključuje snažan fokus na inozemna tržišta. Društvo izvodi projekte u Norveškoj, Ukrajini, Latviji, Crnoj Gori, Kosovu, Poljskoj i Sloveniji. Grupa i Društvo natječu se u nizu tendera u zemlji i inozemstvu kako bi ugovorili nove radove i ostvarili plan održivog rasta prihoda u idućim godinama", zaključuje se u izvješću Dalekovoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close