Da ne izvozimo gotovo sto posto, ne bismo opstali

Autor: Agencija VLM , 03. listopad 2013. u 16:37
Ivica Cerovečki (Photo: Zarko Basic/PIXSELL)

Gospodarski susret Kluba izvornika održan je u Vetropack Straži, lideru u proizvodnji stakla u regiji.

Gospodarski susret Kluba izvornika održan je u Vetropack Straži, lideru u proizvodnji stakla u regiji. Vetropack je bio domaćin skupa, ali je i član Kluba pa je Tihomir Premužak, generalni direktor predstavio poslovanje tvrtke čiji je proizvodnja usmjerena na izvoz. U prilog Vetropacku u gospodarskom smislu ide i obnova željezničke pruge od Đurmanca do granice sa Slovenijom, koja će im omogućiti jeftiniji transport robe. Radovi na ovoj dionici započet će već u studenom. Osim Vetropacka, u Klubu izvoznika je i Kotka Krapina čija muška konfekcija skoro pa sto posto ide u izvoz.

Borba s konkurencijom

– Bez izvoza za našu tvornicu nema života, ali borimo se sa svjetskom konkurencijom – Bugarskom, Turskom i Kinom – naglasio je Ivica Cerovečki predsjednik Uprave Kotka. – Činjenica je da je izvoz u ovoj godini pao, a kako analitičari procjenjuju nastavlja se i rast nezaposlenosti, te nastavak pada BDP-a, pa je gospodarstvenicima koji su orijentirani na izvoz itekako potrebna podrška Vlade, te jačanje gospodarske diplomacije, stoga je na skup pozvan Siniša Hajdaš Dončić, ministra pomorstva, prometa i veza. Predstavnicima izvoznih tvrtki predstavio je Strategiju prometnog razvoja RH, koja bi trebala svijetlo dana ugledati početkom sljedeće godine.

U Klubu su najbolji

– Strategija uključuje povezivanje prometne infrastrukture u europsku mrežu. Kod toga očekujemo suradnju s europskom prometnom politikom i novac iz EU, naglasio je Hajdaš. U Klubu izvoznika su najbolje hrvatske tvrtke, poput Kraša, Podravke, Genere, Badela 1862, INA, TIM Kabela i drugih, a predstavnici su imali priliku razgledati pogone Vetropacka te proći mostom koji spaja tvornicu s hrvatske strane sa skladištem u Sloveniji, što je jedinstven slučaj.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Članak je ok, Kotka je ok, izbor slike nije najsretniji. Predlažem ovu:
http://www.vecernji.hr/data/slika/101/504310.jpg

New Report

Close