Centar banka jedina kreditira male poduzetnike koji su u blokadi

Autor: Darko Bičak , 09. siječanj 2013. u 22:01
Blokirani obrtnici, poljoprivrdnici i slobodnjaci mogu dobiti do 250 tisuća kuna

Blokirani obrtnici, poljoprivrdnici i slobodnjaci mogu dobiti do 250 tisuća kuna.

Osim što ionako teško dolaze do kredita koji su im nužni za investicije ili pak za obrtna sredstva, veliki je problem što se mali poduzetnici koji ne mogu naplatiti svoja potraživanja nađu u kratkorajnijoj blokadi ne mogu dobiti gotovo ni u jednoj banci bilo kakvu financijsku pomoć.

U Hrvatskoj obrtničkoj komori ističu da je iznimka "Centar banka" koja odobrava kredite obrtnicima koji imaju blokirani račun, naravno uz određene uvjete. "Smatramo da bi trebalo razmisliti i o mogućnosti da velike poslovne banke razviju i jedan novi proizvod, odnosno poseban program kreditiranja blokiranih obrtnika, do određenog iznosa  blokade tj. duga obrtnika. Time bi država i banke i cjelokupno gospodarstvo imalo dvostruku korist, s jedne strane ne bi bilo zatvaranja obrta, a kako je dug uglavnom prema državi, takvim kreditom bio podmiren, a obrt bi i dalje nastavio sa radom te bi bio zamašnjak daljnjem gospodarskom rastu i oporavku. Ocjenjujemo da bi banke mogle biti bolji partner obrtnicima razvijanjem novog kvalitetnijeg programa koji mora omogućiti brzo, jednostavno i učinkovito kreditiranje obrtništva", kaže Snježana Tomić, glasnogovornica HOK-a.

U Centar banci kažu da su svijesni da su malo gospodarstvo, obrtništvo i samostalne djelatnosti najviše pogođeni gospodarskom krizom. Stoga su lani uveli novi proizvod – Krediti za novi početak, namijenjen obrtnicima, samostalnim profesijama i poljoprivrednicima kojima je blokiran račun. "Uvjet je da blokada ne traje duže od 365 dana. Rok otplate kredita je do pet godina, godišnja kamatna stopa je 9,9 posto uz tri mjeseca počeka, a iznos kredita može biti od 10.000 do 250.000 kuna. Do 30 posto iznosa kredita može se iskoristiti za plaćanje dugova dobavljačima, a ostatak je namijenjen za plaćanje poreznih i ostalih dugova državi. Za te smo kredite dobili puno upita, ali ih je, nažalost, realiziran samo manji broj. Razlog je što obrtnici nakon blokade računa nastave poslovati mimo poslovnog računa pa ne bilježe nikakvu poslovnu aktivnost te što ih mali broj može ponuditi kvalitetno osiguranje otplate kredita", kaže Branka Stipić, glasnogovornica Centar banke.

Komentirajte prvi

New Report

Close