Čakovčani jačaju kvarnerski biznis

Autor: Suzana Varošanec , 25. travanj 2017. u 16:05
Čakovečki mlinovi/Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL

Čakovečkim mlinovima kao članu NTL-a rast će utjecaj u toj grupaciji jer Krk Punat Trgovine izlaze iz Ultra grosa.

Nova članica Grupe Čakovečki mlinovi postala je tvrtka Krk Punat Trgovine (KPT) čime se širi divizija trgovine u kojoj posluju i Metss, Trgovina Krk, Trgocentar Virovitica, Trgostil, opatijski Radnik, Vražap i Pogača Babin Kuk.

Preuzimatelj je Trgovina Krk u kojoj Čakovčani drže oko 90% vlasništva. Proces sklapanja transakcije je trajao oko 12 mjeseci, a na strani savjetnika prodavatelja, tj. bivšeg vlasnika i direktora Gordana Žica, sudjelovao je Mazars, koji ima platformu i za razmjenu informacija za kupnju i prodaju tvrtki na globalnoj razini, te odvjetničko društvo Marohnić, Tomek & Gjoić. Na strani kupca proces je većinom odrađen internim snagama. Uz Trgovine Krk u procesu su bila još dva zainteresirana kupca, no iznos s kojim su Čakovčani pobijedili trenutno je nepoznanica.

Kako su Čakovečki Mlinovi članica NTL-a, dodatnom akvizicijom će vjerojatno rasti njihov utjecaj u toj grupaciji, smatra Adrija Garofulić iz Mazarsa. Ovo, naime, znači i izlazak KPT-a iz Ultra gros grupe. Prema riječima Garofulića, Čakovčani šire svoju maloprodajnu mrežu u kvarnerskoj regiji što im omogućava bolju tržišnu utakmicu s konkurentima budući da se ove godine na Krku otvara i Lidl. Kroz integraciju novih trgovina koje su bile u vlasništvu KPT-a dobivaju volumen, što je zanimljivo u smislu pregovora s dobavljačima, a nestaje njihov glavni konkurent na otoku Krku budući da su "trgovine KPT-a i Trgovina Krk sličnog formata i obično su si glavni konkurenti".

Kroz prodaju proizvoda koje Čakovečki mlinovi proizvode, od brašna i kruha nadalje, nastaju vertikalne integracije jer će u 30-ak novih trgovina sada će biti moguće u većem obimu plasirati te proizvode. Konsolidirano, grupa će imati veću konsolidiranu maržu nego do sada, a postiže se i troškovna sinergija jer će KPT i Trgovine Krk moći imati jednu upravu. Dodatne sinergije će se sigurno javiti u zajedničkim službama kao što su nabava i veleprodaja, kao i u troškovima skladištenja i prijevoza.

S aspekta KPT-a, prema našem sugovorniku, vlasnik je prodajom realizirao dugogodišnji rad na razvijanju maloprodajne mreže, a rješava i sukcesijsko pitanje. Kako nasljednici imaju drugačije planove, prodavatelj je uspješno riješio i pitanje prijenosa društva na nasljednike. Pored toga, transakcija je dio šire priče o preslagivanjima na domaćoj sceni: pod zadnje je živnulo tržište preuzimanja te se procjenjuje da bi to mogao biti novi trend koji bi se mogao ticati i Konzuma dugoročno, ali i osnivača mnogih tvrtki pokrenutih u vrijeme raspada Jugoslavije koji ih sada žele prodati.

Komentirajte prvi

New Report

Close