Boschu 15% veći prihod u Hrvatskoj

Autor: Darko Bičak , 23. svibanj 2012. u 22:00

Kompanija je u regiji Adria lani ostvarila 32 milijuna eura prihoda, a na razini grupe 51,5 milijardi eura

Tvrtka Bosch u Hrvatskoj je lani ostvarila rast prihoda od 15 posto, što je više nego na globalnoj razini. Kako pojašnjava Javier Gonzalez Pareja, glavni direktor Boscha za regiju Adria, znatan rast vidljiv je i za četiri mjeseca ove godine. Bosch Hrvatska, koji osim Hrvatske pokriva i tržište Bosne i Hercegovine, prošlu je godinu završio sa 32 milijuna eura prihoda.

Bogat referentni popis
“Potražnja za najmodernijom tehnologijom sve više raste i taj će nam trend omogućiti da nadalje ojačamo svoju poziciju na tržištu”, kazao je Pareja na godišnjoj konferenciji za medije koja se jučer održala u Zagrebu. Iako nije želio detaljnije govoriti o strukturi toga prihoda, pojasnio da se u idućem razdoblju najviše očekuje od segmenta potrošačkih uređaja te građevinske tehnologije. Naime, u proteklih godinu dana je najuspješniji Boschov segment u Hrvatskoj bio tehnička sigurnost i videonadzor. Iz Boscha ističu svoje referencije na ugradnji vlastite tehnologije za nadzor i zaštitu u Areni Zagreb, Lunimi centru u Varaždinu, Janafovu naftovodu, Ministarstvu obrane te HTV-u. Gonzalez Pareja očekuje rast prihoda i u regiji, posebice u Srbiji koja preko Fiata započinje sa svojom reanimacijom automobilske industrije u kojoj je Bosch globalno vrlo važan igrač. Koncern Bosch AG, sa sjedištem u njemčakom Gerlingenu, 2011. je završio s devet posto rasta prihoda, što je bilo više od očekivanja. Trima glavnim divizijama Bosh je uprihodio 51,5 milijardi eura. Dobit prije oporezivanja bila je 2,6 milijardi. Koncern je poboljšao položaj sva tri poslovna sektora na tržištu. Najveći poslovni sektor, Automobilska tehnologija, lani je ostvario promet od 30,4 milijarde eura te je time narastao za 8,2 posto na godišnjoj razini. Divizija Industrijske tehnologije je najviše narasla, za 21 posto na osam milijardi eura. U konačnici je i sektor Trajna potrošna roba i građevinska tehnologija ostvario promet od 13,1 milijarde eura u 2011., što je rast od 4,4 posto. Kao rezultat dobrog razvoja poslovanja u 2011. u ovoj se godini povećao i broj zaposlenih na globalnoj razini, za 19.000 na ukupno 302.500.

Nova radna mjesta
Najviše radnika je u samoj Njemačkoj, 162.000, a i polovica novozaposlenih otpada upravo na njihovu matičnu zemlju. Istodobno se broj Boschovih zaposlenika u Hrvatskoj povećao s prošlogidšnjih 55 na 57. U idućem razdoblju u ovom globalnom tehnološkom koncernu očekuju znatan rast u segmetnu proizvoda i servisa koji se koriste za proizvodnju zelene energije.

Milijarde za razvoj

Više od 4000 patenata godišnje
Koliko su istraživanje i razvoj (R&D) bitni za Bosch pokazuje i to što je taj segment koncerna u 2011. imao 38.750 zaposlenih i proračun od 4,2 milijarde eura. To je lani rezultiralo sa 4126 novih patenata ili 16 njih dnevno. Volkmar Denner, član Uprave Boscha, a od 1. srpnja i novi predsjednik Uprave Bosch grupe, najavljuje da će se u 2012. u R&D uložiti više od 4,6 milijardi eura.

Komentirajte prvi

New Report

Close