Bivši djelatnici Gavrilovića o arbitraži koju je pokrenuo Georg Gavrilović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 15:45
Arhivska fotografija: Nikola Ćutuk / Pixsell

Kako je u ime Udruge kazala Iva Anzulović na današnjoj konferenciji za novinare, arbitražni proces počinje ovaj mjesec u Parizu.

Udruga bivših djelatnika Gavrilovića zatražila je od nadležnih državnih institucija da se očituju kako će se postaviti u arbitražnom procesu, koji bi trebao početi ovog mjeseca u Parizu, a u kojem Georg Gavrilović tuži Republiku Hrvatsku i traži odštetu u iznosu od 300 milijuna eura.

Kako je u ime Udruge kazala Iva Anzulović na današnjoj konferenciji za novinare, arbitražni proces počinje ovaj mjesec u Parizu, a Georg Gavrilović, koji, kako tvrdi, nije vlasnik tvornice Gavrilović, traži 300 milijuna eura odštete te gotovo 500 nekretnina koje pripadaju radnicima i tvornici Gavrilović.

Nije jasno na temelju čega on to traži, zašto nikad nije predočio račun temeljem kojeg je za 3,3 milijuna njemačkih maraka kupio pet poduzeća Gavrilović registriranih sada u Zagrebu, kažu u Udruzi.

Pitaju i zašto o toj arbitraži šute Vlada, DORH i resorno Ministarstvo gospodarstva te traže da se svi oni javno očituju kako će obraniti interese Hrvatske i kako će postaviti cijeli proces.

Iz Udruge objašnjavaju kako treba razlikovati ranije izgrađeni prvi pogon tvornice Gavrilović u Petrinji, od pogona za koji su radnici 1961. kupili zemljište dva kilometra dalje od starog pogona i izgradili novi pogon. Tvrde i da se 1967. Đuro Gavrilović odrekao svog brenda i recepture, za što je isplaćen sa 14 milijuna dolara te više nema ništa s Gavrilovićem, odlazi u Austriju, u Beč gdje pokreće novi biznis koji propada te se sedamdesetih vraća u Petrinju i zapošljava u Gavriloviću gdje dočekuje mirovinu.

Po tvrdnjama članova Udruge, devedesetih godina prošlog stoljeća njegov sin Georg Gavrilović želi tvornicu vratiti obitelji i "započinje otimanje tvornice".

Početkom 90-tih proglašen je i stečaj Gavrilovića, uskoro je osnovano pet novih tvrtki, a u studenom 1991. Georg Gavrilović, sin Đure Gavrilovića, kupuje tvornicu za 3,3 milijuna njemačkih maraka, kažu u Udruzi napominjući kako nema dokaza i da je novac uplaćen.

U Udruzi za omogućavanje otimanja tvornice radnicima prozivaju niz istaknutih političara iz tog razdoblja, pri čemu spominju i Žarka Domljana. Udruga bivših djelatnika Gavrilovića u kolovozu ove godine podnijela je kaznenu prijavu protiv onih koji su, kako navode, omogućili otimanje tvornice radnicima – Slavko Degoricija, Davor Trga, Zdravko Tukša, Slavko Boras, Slavko Linić i Georg Gavrilović.

Iz tvrtke Gavrilović nisu željeli komentirati današnji istup predstavnika Udruge bivših djelatnika.

Komentirajte prvi

New Report

Close