Belje uložilo 78 milijuna kuna u novi staklenik za uzgoj rajčica

Autor: Jolanda Rak Šajn/VL , 27. siječanj 2014. u 22:00
Na gradnji staklenika su radile i domaće tvrtke

Nakon farme i bioplinskog postrojenja Agrokorova tvrtka dovršila i treću fazu velikog investicijskog ciklusa u Baranji.

U kompleksu Mitrovac poljoprivredno-prehrambene tvrtke Belje završen je staklenik za hidroponsku proizvodnju grapolo i beef rajčice na površini od čak 4,5 hektara, što je prvi i najveći staklenik u Baranji te jedan od najvećih u Hrvatskoj.

U izradu i opremanje staklenika uloženo je 78 milijuna kuna, priopćili su jučer iz koncerna Agrokor. "Nova Agrokorova investicija u Mitrovac u Baranji, vrlo je značajna za Belje i u prvoj je fazi zaposlila 50 radnika", kaže predsjednik uprave Belja Goran Pajnić. Objašnjava kako je staklenik podignut u rekordnom roku od 6,5 mjeseci uz podršku hrvatskih tvrtki koje su radile na izvođenju radova i montaži. Opremljen najsuvremenijom tehnologijom, primjer je održivog razvoja i ekološki napredne i sigurne proizvodnje u Mitrovcu, u sklopu kojega su i farma, bioplinsko postrojenje te solarna elektrana. Dio toplinske energije iz bioplinskog postrojenja tako će se koristiti i za zagrijavanje staklenika.

Hidroponski tip uzgoja podrazumijeva, naime, kontrolu klime, navodnjavanja i uvjeta u stakleniku, ali i konstantan nadzor tehnologa u procesu proizvodnje koji brinu o rastu biljaka te edukaciji zaposlenika o pravilnoj brizi i načinu rada s biljkama. Očekivani godišnji prinos rajčica je 2300 tona, a prva se berba očekuje već početkom travnja ove godine, čime će se smanjiti uvoz rajčice za Konzum. Agrokor koncern u brojne je projekte u Belju dosad investirao 2,3 milijarde kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close