Aluel ulaže 5 mil. kuna u obnovu

Autor: Darko Bičak , 26. ožujak 2008. u 06:30

Međimurska tvrtka PVC stolarijom je opremila 750 stanova za novogradnje tvrtki Nivogradnja i Ramgrad Vrapče u Zagrebu

Međimurska tvrtka Aluel PVC iz Pribislavca među prvima je u Hrvatskoj dobila suglasnost Ministarstva zaštite, okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za izvođenje manje složenih radova na građevinama I., II., III. i IV. stupnja. Kako pojašnjavaju u Međimurju, licencija se odnosi na vanjske i unutarnje završne radove na zgradama: fasade, žaluzine, staklarske radove, limarske radove, vanjsku i unutarnju stolariju od PVC i ALU profila, ukrasne metalne radove te ograde od ALU profila. Kako bi na vrijeme bili spremni za licenciranje jer će se od 1. travnja ove godine na natječaj za obavljanje radova na građevinama moći javiti samo licencirane tvrtke, dvadesetak djelatnika Aluela PVC stručno su osposobljavani za izradu PVC i ALU stolarije. Godinama međimurska tvrtka u svojoj proizvodnji primjenjuje europske standarde kvalitete što je rezultiralo međunarodnim priznanjem za način rada i kvalitetu proizvodnje. Takav način poslovanja doveo je do toga da su na međunarodnom natječaju dobili sredstva od Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za programe TAM/BAS. Riječ je o financijskoj potpori od Europske banke za obnovu i razvoj na temelju kojih sredstava su ušli u postupak dobivanja ISO certifikata sustava kvalitete 9001/2000, a čiju dodjelu uskoro i očekuju. Nedavne investicije u nove tehnologije kroz kratko vrijeme rezultirale su povećanjem proizvodnje. Nakon uvedene nove tehnologije PVC+ALU i ALU+DRVO mogu se pohvaliti da se sve više objekata oprema tim materijalima, pa se investicija pokazala uspješnom, a proizvodnja je povećana za 40 posto. Upravo zbog toga, navode u Pribislavcu, neće stati, nego će i dalje ulagati u razvoj vlastite tvrtke i nove tehnologije.

Prioritet ALUEL-PVC-a je modernizacija izrade izostakla u što planiraju u sljedećih godinu-dvije investirati oko milijun kuna. Inače, tvrtka je dosad u modernizaciju uložila ukupno oko 2,5 milijuna kuna, a za iduće razdoblje planiran je jednak iznos. Njihov je najveći projekt naselje RIS u Zagrebu od 750 stanova, koje je tvrtka Aluel PVC opremala stolarijom izrađenom po novoj tehnologiji za tvrtke Nivogradnja i Ramgrad Vrapče. Nakon uspješno obavljenog posla na hotelu “Albatros” u Plavoj laguni povjerena im je rekonstrukcija hotela “Galeb” također u Plavoj laguni u Poreču. Tvrtka Aluel PVC nastala je kao obrtnička radnja 1982. kada se njezin sadašnji vlasnik i direktor Dragutin Horvat vratio s privremenog rada u Njemačkoj. Tada je zajedno sa svojom suprugom Anom, a na temelju stečenog iskustva i kapitala pokrenuo obrt za proizvodnju i dostavu aluminijske stolarije. Kako je aluminijska stolarija zbog svoje cijene relativno ograničena, tvrtka je pravu ekspanziju doživjela s popularnošću PVC-a. Već 1988. gradi se novi pogon od 530 četvornih metara u kojem zapošljavaju 60-ak radnika. U novi pogon iduće godine ugrađena je tada nadolazeća tehnologija za proizvodnju stolarije na bazi plastike, a osim za domaće tržište radilo se i za izvoz. No dolaskom ratnih događanja u Hrvatskoj tvrtka gubi tržište, a i neke strane partnere. Zbog toga dolazi do restrukturiranja, pretvorbe iz obrta u društvo s ograničenom odgovornošću, i smanjenja zaposlenih. Već 1991. vlasnici odlučuju prodati liniju za izradu aluminijske stolarije i posvećuju se isključivo PVC-u. Danas tvrtka Aluel PVC zapošljava 30-ak radnika.

Standardi za tržište Europske unije

Tvrtka Aluel PVC želi se usmjeriti, kako navode u Pribislavcu, na poslovanje usklađeno s međunarodnim standardima, a što se prije svega odnosi na organizacijsko uređenje, tehničko-tehnološku opremljenost, osposobljenost osoblja, zaštitu i sigurnost na radu te kvalitetno pružanje svojih proizvoda i usluga. To bi im omogućilo konkurentnost na domaćem te EU tržištu PVC stolarije, ALU bravarije, izostakla te usluge s posebnim osvrtom na ekološku prihvatljivost.

Komentirajte prvi

New Report

Close