1000 najboljih hrvatskih poduzeća – Šibensko-kninska županija

Autor: Poslovni.hr , 06. listopad 2011. u 22:00

TLM-TVP
Tvrtka TLM-TVP, za proizvodnju valjanih proizvoda, kao samostalno trgovačko društvo djeluje od srpnja 2009. godine. Naime, nakon što je konzorcij hrvatskih tvrtki privatizirao najvećega domaćeg proizvođača aluminijskih poluproizvoda, TLM Šibenik je podijeljen po ključnim djelatnostima, na tvrtke TLM-TVP, TLM-TPP, koja se bavi preradom prešanih aluminijskih proizvoda, i Adrial plus koji je zadužen za promet i trgovinu. Zadržavajući u imenu skraćenicu TLM, ističe se poveznica novoosnovane tvrtke s dugom tradicijom proizvodnje i prerade aluminija u Šibeniku koja je započela još 1952. godine.

Solaris
Unatoč recesiji prošla je godina za Solaris Resort bila rekordna. Ostvareno je 617.000 noćenja, što je bio porast od 15 posto u odnosu na 2009. godinu. S obzirom na povoljne vremenske uvjete, nije nerealno očekivati ponavljanje lanjskih rezultata iako su ove godine hoteli otvoreni mjesec dana dulje nego 2010. godine. Solaris Resort proteže se na četiri kilometra obale, ima 1298 soba u pet hotela s četiri zvjezdice (Ivan, Jure, Niko, Andrija i Jakov), 50 apartmana u vilama Kornati, 10 apartmana u vilama Dalmatian Stars te 590 parcela u kampu. U marini imaju 200 morskih i 150 suhih vezova. Pet Solarisovih hotela raspolaže sa 2800 kreveta, što čini 47,28 posto ponude na cijelom šibenskom području uključujući i privatni smještaj. Tvrtka zapošljava 460 radnika, a lani je uprihodila 186 milijuna kuna.

Jadranska banka
Jadranska banka Šibenik snažna je regionalna financijska ustanova duge tradicije u hrvatskom bankarskom sektoru. Ima 19 poslovnica, a njezinim se uslugama koristi više od 80.000 građana te 3500 pravnih osoba i obrtnika. Banka je osnovana u travnju 1957. pod nazivom Komunalna banka Šibenik. U proteklom polustoljetnom razdoblju više je puta transformirana i usklađivana sa zakonima koji su uređivali poslovno bankarstvo. Od 1989. djeluje kao Jadranska banka, dioničko društvo. Dobivanjem velike devizne ovlasti 1991. širi kreditno-garantne poslove i poslove platnog prometa s inozemstvom. Danas ima uspostavljene korespondentske veze s brojnim bankama diljem svijeta i otvorene devizne račune kod više od 20 banaka u inozemstvu, preko kojih obavlja najsloženije operacije. Lani je banka, koja ima oko 460 djelatnika, ostvarila prihod od 172 milijuna kuna, što je bio rast od gotovo sedam posto u odnosu na 2009. godinu.

Knauf
Knauf u Hrvatskoj sačinjavaju tri poduzeća: Knauf u Kosovu kod Knina, Lasellsberger Knauf iz Đurđevca te Knauf Insulation iz Novog Marofa. Tvrtka je dio međunarodne grupacije Knauf, jednog od vodećih proizvođača u građevinskoj branši u svijetu. Većina njegove proizvodnje vezana je uz Knauf gipskartonske ploče te kompletan sustav za suhu gradnju, žbuku, mortove te građevinsku kemiju. “Knauf” je postao i generički pojam za gipsanokartonske ploče, a hrvatsko tržište gipsanokartonskih ploča se u razdoblju od 2003. do 2007. udvostručilo. Tvrtka je lani imala prihod od oko 190 milijuna kuna.

Vinoplod
Vinarija Šibenik osnovana je 1959. kao organizacija koja bi sjedinila vinogradarsku i vinarsku proizvodnju na ovom području. Vinoplod danas raspolaže sa 629 hektara vinograda na šibenskom području, odnosno s oko 5,5 milijuna loza i 2400 kooperanata. U protekloj je godini Vinoplod poslovao sa 50-ak milijuna kuna prihoda, a od 2006. konstatno bilježi pad prihoda za oko 10 posto godišnje. Njihovi najpoznatiji brendovi su Babić, Prošek, Travarica, Lozovača, Jure, Debit itd. Vinoplodovi najnoviji proizvodi na tržištu su dva nova crna vina, Cabernet Sauvignon Barrique i Merlot Barrique.




Komentirajte prvi

New Report

Close