ZSE: Opreznije trgovanje nakon jučerašnjeg velikog prometa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. rujan 2014. u 11:06
Thinkstock

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Nakon jučerašnjeg snažnog porasta prometa i blagog jačanja Crobexa, danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje opreznije trgovanje i stagnacija indeksa jer zasad nema novih poticajnih vijesti.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Oba indeksa jučer su ojačala 0,08 posto, pri čemu je Crobex završio trgovanje na 1.851 bodu, a Crobex10 na 1.052 boda.

Redovni promet iznosio je 19,3 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna više nego dan ranije.

„Jučer smo imali zaista lijep trgovinski dan. Sa čak šest izdanja postignut je milijunski promet, što već dugo nismo vidjeli. Indeksi su pritom blago ojačali, drugi dan zaredom“, kaže Roman Rinkovec, broker u investicijskom društvu Credos.

Najveći promet ostvaren je dionicom Valamar Adrije, 3,5 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 3,25 posto, na 229 kuna.

Znatan promet ostvaren je i dionicom Sunčanog Hvara, 1,5 milijuna kuna, a cijena joj je skočila 6 posto, na 247 kuna. Na jučerašnjoj skupštini dioničari te kompanije odlučili su da se prošlogodišnji gubitak u iznosu od 175,6 milijuna kuna pokrije iz dobiti u poslovanju u sljedećim godinama i pojednostavljenim smanjenjem kapitala, a sve prema planu financijskog restrukturiranja koji se prihvati u postupku predstečajne nagodbe.

Danas se nastavljaju razgovori između predstavnika države i većinskih vlasnika o programu restrukturiranja te kompanije, dan uoči prvog predstečajnog ročišta.

I ostale dionice u turističkom sektoru ostvarile su znatan cjenovni rast, a razlog tome vjerojatno je objava solidnih podataka o dosadašnjoj turističkoj sezoni, smatra Rinkovec.

Ministar turizma Darko Lorencin jučer je objavio da je Hrvatska u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila 5 posto više turističkih dolazaka i 2,3 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine zahvaljujući snažnom kolovozu, a do kraja godine može se očekivati rast prihoda u turizmu od 2 do 3 posto.

Zbog toga pojedini analitičari u Hininoj anketi smatraju da bi i danas u fokusu investitora mogle biti turističke dionice.

Jučer se znanije trgovalo i dionicom HT-a, kojom je ostvareno 2,9 milijuna kuna prometa, a cijena joj je ojačala 1,1 posto, na 155,69 kuna, te se tako približava 156 kuna, razini koju je zadnji puta zabilježila 20. lipnja.

„Nakon pozitivne stagnacije uz pojačani promet, danas ne očekujem značajnije oscilacije Crobexa, a ostaje za vidjeti hoće li indeksi imati pozitivan ili negativan predznak“, ističe Rinkovec.

Zagrebačka burza izvijestila je jutros kako je obustavila trgovanje dionicom Hidroelektre niskogradnje do 11 sati, jer je ta kompanija izvijestila da je Nagodbeno vijeće Financijske agencije (Fina) pokrenulo postupak predstečajne nagodbe.

Uprava Hidroelektre niskogradnje zatražila je 8. rujna pokretanje tog postupka zbog nelikvidnosti. Kompanija ima neprekidnu blokadu poslovnih računa od početka rujna, a u prvih sedam mjeseci ove godine gubitak u poslovanju dosegnuo je 48,25 milijuna kuna.

Iz prijedloga programa financijskog restrukturiranja vidljivo je da Hidroelektra niskogradnja ima ukupni dug od 106,8 milijuna kuna, da predlaže otpis svih zateznih kamata i 40 posto glavnice duga te, nakon počeka od 12 mjeseci, njegovu otplatu u 84 mjesečna obroka.

Cijena te dionice jučer je potonula 5,5 posto, na 17 kuna, uz promet od svega 17.600 kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close