ZSE: Očekuje se oprezno trgovanje, u fokusu Petrokemija

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. siječanj 2013. u 10:53
Thinkstock

Jučer su tijekom dana Crobexi dosegnuli nove najviše razine od rujna 2011. godine, no njihov je dobitak do kraja dana splasnuo.

Nakon što su jučer Crobexi skliznuli s najviših razina u 15 mjeseci, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje, a u fokusu ulagača bit će dionica Petrokemije jer je splasnula nada u privatizaciju te tvrtke.
Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju, a 2 pad Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,03 posto, na 1.876 bodova, dok je Crobex10 skliznuo 0,08 posto, na 1.050 bodova. Redovni promet dionicama iznosio je 23,4 milijuna kuna, što je za 2 milijuna više nego dan prije. Jučer su tijekom dana Crobexi dosegnuli nove najviše razine od rujna 2011. godine, no njihov je dobitak do kraja dana splasnuo.

Najveći promet, 6,1 milijun kuna, ostvaren je dionicom Petrokemije, a nakon što je dan prije skočila više od 8, jučer je cijena dionice te kompanije pala za 5,3 posto, na 246,95 kuna. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak jučer je izjavio da se trenutno ne razmišlja o privatizaciji te kutinske kompanije, premda je stanje te tvrtke dugoročno neodrživo.

„Danas očekujem stagnaciju Crobexa, a u fokusu ulagača i dalje će biti dionica Petrokemije, nakon jučerašnje izjave ministra gospodarstva. Vjerujem da će i dnevni promet biti pojačan, veći od prosječnog u posljednja tri, četiri mjeseca jer se, čini se, vratio interes ulagača za dionice“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci. Na listu milijunašica jučer su se uvrstile još četiri dionice. Uz promet od 1,8 milijuna kuna, cijena Ingre skočila je za 9,5 posto, na 4,70 kuna. Više od 1,7 milijuna kuna prometa ostvarile su dionice HT-a, čija je cijena porasla 0,37 posto, na 212 kuna, dok je dionicama Tiska ostvaren promet od 1,6 milijuna kuna, uz rast cijene za 3,40 posto, na 210 kuna.

Pad cijene za 1,48 posto, na 119,70 kuna, zabilježila je, pak, dionica Valamar Adria Holdinga, uz promet od 1,4 milijuna kuna. S domaće gospodarske scene zasada nema novih vijesti koje bi usmjerile tržište, dok se na svjetskim burzama nastavlja oprezno trgovanje. Na Wall Streetu su jučer Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, zahvaljujući snažnijem rastu potrošnje nego što se očekivalo, no Nasdaq indeks ponovno se našao pod pritiskom pada cijene dionice Applea.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros pale jer je ulagače zabrinulo izvješće Svjetske banke u kojemu je oštro smanjila procjenu rasta globalnog gospodarstva u ovoj godini. I na europskim je burzama današnje trgovanje počelo padom cijena dionica.

„Na svjetskim se burzama posljednjih dana trguje oprezno, a u fokusu su ulagača kvartalna poslovna izvješća kompanija. Danas i sutra financijska izvješća objavit će nekoliko velikih američkih kompanija i investicijskih banaka, što bi moglo osjetno utjecati na tržišta“, zaključuje Matko Bošković.

Komentirajte prvi

New Report

Close