ZSE: Očekuje se mirno trgovanje uz manje promete

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2014. u 11:05
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje uz manje promete, jer nema značajnijih poticajnih vijesti, a smjer Crobexa mogao bi ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama.

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje mirno trgovanje uz manje promete, jer nema značajnijih poticajnih vijesti, a smjer Crobexa mogao bi ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks ojačao je u četvrtak skromnih 0,01 posto, na 1.806 bodova, a Crobex10 za 0,23 posto, na 1.028,19 bodova.

Redovni promet dionicama bio je oko milijun kuna viši nego dan prije, otprilike 5,2 milijuna kuna.

"Jučerašnji dan na burzi protekao je bez većih uzbuđenja, uz niski promet, pri čemu su Crobexi blago porasli. Uz slabe ovotjedne promete i bez prevelikog interesa ulagača, oba indeksa od početka tjedna su oslabila, pa je tako Crobex trenutno u minusu 0,47 posto, a Crobex10 0,07 posto", ističe Ante Obućina, broker u Podravskoj banci.

Najlikvidnija je jučer bila redovna dionica Adrisa, sa 729 tisuća kuna prometa. Cijena joj se spustila 2,7 posto, na 360 kuna, uz bok najvećim gubitnicama.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 455,3 tisuće kune i stagnacijom cijene oko 157 kuna.

Znatniji dobitak ostvarila je dionica Ine, čija je cijena skočila 3,4 posto, na 3.620 kuna. Ta je dionica razvrstana u segment promatranja, dok se tvrtka ne očituje o medijskim napisima o zainteresiranosti američke Klesch grupe da otkupi MOL-ov udio u Ini.

Među najvećim gubitnicama bila je, pak, dionica Kaštelanskih staklenika, s padom cijene za 9,7 posto, na 325 kuna. Ta je kompanija jučer izvijestila da na njezin javni poziv za dostavu obvezujućih ponuda za ulaganje i strateško povezivanje nije pristigla niti jedna ponuda, te da neće ponoviti poziv.

Među sastavnicama Crobexa, najveći cjenovni rast, uz Inu, ostvarile su dionice Zagrebačke banke, za 1,61 posto i Končar Elektroindustrije, za 0,71 posto. Najveći pad, pak, imale su dionice Tehnike, za 2,29 posto, Petrokemije, za 2,2 posto, i povlaštene Adrisa, za 1,5 posto.

"Nema značajnijih objava niti poticajnih vijesti, pa se i danas očekuje mirno trgovanje uz manje promete, a smjer Crobexa mogao bi ponajviše ovisiti o kretanjima na inozemnim burzama. Danas nema značajnijih objava makroekonomskih pokazatelja, a u fokusu investitora biti će obraćanje Marija Draghija, predsjednika Europske središnje banke", zaključuje Obućina.

Na Wall Streetu su u četvrtak S&P 500 i Dow Jones indeks dosegnuli nove rekordne razine, nakon podataka koji ukazuju na stabilan rast američkog gospodarstva, pa su ulagači ignorirali loše makroekonomske pokazatelje iz Kine i eurozone.

Dow Jones ojačao je 0,19 posto, na 17.719 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 2.052 boda, a Nasdaq indeks 0,56 posto, na 4.701 bod.

I na azijskim su burzama cijene dionica u petak porasle, jer je ulagače ohrabrio stabilan rast američkog gospodarstva.

Komentirajte prvi

New Report

Close