ZSE kaznila Erste Group jer ne zna tumačiti kalendar

Autor: Tomislav Pili , 22. listopad 2014. u 22:01
Čelnica ZSE-a Ivana Gažić smatra da je kazna primjerena/ Sanjin Strukić/PIXSELL

Erste je 3. listopada zatražio obustavu trgovanja prekasno uočivši da je u Njemačkoj toga dana praznik.

Praznik njemačkog jedinstva razjedinio je Zagrebačku burzu i austrijsku Erste banku rezultirajući javnom opomenom i novčanom kaznom od simboličnih 10.000 kuna.

Burza je u utorak na svojim stranicama objavila da je opomenula i kaznila Erste Group kao izdavatelja certifikata zbog nepoštivanja pravila burze. Pomalo apsurdan problem nastao je 3. listopada ujutro.U Njemačkoj je to bio neradni dan zbog Dana njemačkog jedinstva, pa je Erste uputio zahtjev burzi za obustavom trgovanja short i long certifikatima vezanima na indeks DAX te terminske ugovore na njemačke obveznice. Iako pravila burze nalažu da se u takvim slučajevima zahtjev za obustavom mora uputiti najmanje pet dana prije, Zagrebačka burza udovoljava zahtjevu i obustavlja trgovanje.

No, prijepodne od Erstea dolazi zahtjev za puštanjem trgovanja certifikatima na obveznice jer se Euro bund futuresima "ipak trguje, usprkos činjenici da su uređena tržišta zatvorena".Burza udovoljava i tom zahtjevu, ali traži i očitovanje zašto zahtjev nije dostavljen pet dana prije te zašto je kasnije zatraženo povlačenje obustave. Opširan odgovor Erstea najkraće se može svesti na to da je banka prekasno uočila da je 3. listopada praznik u Njemačkoj. Taj argument burza u objavljenoj javnoj opomeni nije uvažila naglasivši kako je kalendar trgovinskih dana na burzama javno dostupan i štoviše poznat za godinu unaprijed.Glasnogovornica Erste Groupa Carmen Staicu na upit o komentaru ističe kako u cijeloj priči nije bilo štete po ulagače.

"Erste Group i Erste banka u Hrvatskoj u potpunosti poštuju i prihvaćaju odluku Zagrebačke burze i neće se žaliti na nju", kazala je Staicu. Na pitanje Zagrebačkoj burzi zašto je uopće udovoljeno zahtjevu Erstea ako ga nije podnio u roku, stigao je odgovor da je trgovanje obustavljeno jer toga dana nije bilo trgovine na njemačkoj burzi.Osim toga, iako pravila propisuju maksimalnu kaznu od 100.000 kuna, banka s imovinom od gotovo 200 milijardi eura kažnjena je s tek 10.000 kuna, unatoč odredbi da se prilikom određivanja kazne uzima u obzir financijska snaga izdavatelja. Na burzi pojašnjavaju da ovakva novčana kazna "primjerena aktualnom trenutku u kojem se nalazi domaće tržište kapitala i težini postupanja, kao i mogućim posljedicama". 

Komentari (1)
Pogledajte sve

jesu ovo štrumfovi?

New Report

Close