ZSE: Crobexi ponovno u minusu, promet mršav

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. prosinac 2014. u 13:16
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,22 posto, na 1.772 boda, te je ponovno na najnižoj razini od 3. srpnja, kada je toliko iznosio na zatvaranju.

 Nakon dva dana blagog rasta, indeksi Zagrebačke burze u ponedjeljak su se vratili u silaznu putanju, pri čemu je Crobex ponovno zaronio na najnižu razinu od početka srpnja, jer nema vijesti koje bi razbudile trgovanje.

Crobex indeks bio je oko podneva u minusu 0,22 posto, na 1.772 boda, te je ponovno na najnižoj razini od 3. srpnja, kada je toliko iznosio na zatvaranju.

Crobex10 oslabio je, pak, 0,26 posto, na 1.022 boda.

Redovni promet dionicama iznosio je do podneva 4,2 milijuna kuna, što je otprilike 2 milijuna manje nego u petak u ovo doba.

"Na domaćem tržištu nastavlja se oprez investitora, kao i prethodnih tjedana. Nema značajnijih vijesti koje bi potaknule tržište, a u fokusu investitora su likvidnija izdanja, HT i Ledo, kojima je ostvarena glavnina prometa", kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Najveći promet do podneva je ostvaren dionicom HT-a, gotovo 2 milijuna kuna, a cijena joj je ojačala oko pola posto, na 156,1 kunu.

Slijedi dionica Leda s prometom većim od milijun kuna. Cijena joj stagnira na 8.100 kuna.

U mirnom trgovanju po gubitku se izdvaja dionica Maistre, koja je pojeftinila 2,6 posto, na 141 kunu. Znatniji pad cijene bilježi i dionica Hotela Imeprial, za 2,45 posto, na 500 kuna.

S druge strane, nešto veći cjenovni rast bilježi dionica Varteksa, za 4,18 posto, na 24,9 kuna.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, sutra će biti objavljen indeks građevinskih radova u rujnu te podaci u robnoj razmjeni s inozemstvom u rujnu, a prema novoj metodologiji.

"U srijedu očekujemo indeks proizvođačkih cijena za studeni te podatke o turističkim dolascima i noćenjima u listopadu, dok će u četvrtak biti objavljen podatak o trgovini na malo u listopadu", navodi Medić.

I na europskim su burzama cijene dionica u padu, pa su frankfurtski DAX, pariški CAC i londonski FTSE indeks oko podneva bili u minusu između 0,3 i 0,7 posto.

"Nakon četiri tjedna rasta, europske burze bilježe pad pod utjecajem razočaravajućih podataka o kineskom izvozu, ali i uvozu u studenom. Također, industrijska proizvodnja u Njemačkoj zabilježila je u listopadu rast ispod očekivanja", dodaje Medić.

Od važnijih izvješća, u srijedu će biti objavljen podatak o industrijskoj proizvodnji u Francuskoj u listopadu, a u četvrtak o industrijskoj proizvodnji u Italiji i trgovini na malo u SAD-u u studenom. Krajem tjedna, pak, bit će objavljen podatak o industrijskoj proizvodnji u listopadu u eurozoni te o povjerenju potrošača u SAD-u, zaključuje Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close