ZSE: Crobexi pali, u fokusu dionica Adrisa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. listopad 2014. u 12:46
Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Na Zagrebačkoj su burzi oko podneva Crobex indeksi bili u minusu dok investitori s oprezom iščekuju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje, a jedina s milijunskim prometom bila je dionica Adrisa.

Na Zagrebačkoj su burzi oko podneva Crobex indeksi bili u minusu dok investitori s oprezom iščekuju objavu poslovnih rezultata domaćih kompanija za treće tromjesečje, a jedina s milijunskim prometom bila je dionica Adrisa.

Crobex indeks bio je oko 12,00 sati u minusu 0,69 posto, na 1.833 boda, a Crobex10 za 0,45 posto, na 1.048 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je oko 4 milijuna kuna, što je otprilike milijun više nego u petak u ovo doba.

"Na domaćem tržištu na početku tjedna nema značajnije aktivnosti investitora. Vlada oprez uoči objave rezultata poslovanja domaćih kompanija za treće tromjesečje. U fokusu je, kao i prethodni tjedan, dionica Adris grupe", kaže Nikolina Medić, financijska analitičarka u Zagrebačkoj banci.

Povlaštena dionica Adrisa jedina je s milijunskim prometom. Do podneva je njome ostvareno 2 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena stagnirala na 337 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Liburnije Rivijere Holdinga, s ostvarenih 382.000 kuna prometa. Cijena joj je porasla 1,45 posto, na 3.500 kuna.

U fokusu investitora je i dionica HT-a, s prometom od 273.000 kuna, uz blagi pad cijene, za 0,1 posto, na 157,5 kuna.

U mirnom trgovanju po padu cijene za nešto više od 11 posto, na 485 kuna, izdvaja se dionica Kaštelanskog staklenika. Znatnije se spustila i cijena dionice Tehnike, za gotovo 4 posto, na 411,3 kuna.

S druge pak strane, veće cjenovne dobitke ostvarile su dionice Varteksa, za 9,5 posto, pa se njima trguje po 26,96 kuna, te Badela 1862, za 4,55 posto, na 13,11 kuna.

"Od domaćih objava, u srijedu će biti objavljen podatak o industrijskoj proizvodnji u rujnu, dok se u petak očekuju prvi rezultati trgovine na malo, kao i podaci o turističkim noćenjima i dolascima u rujnu", dodaje Medić.

Na europskim burzama, nakon početnih dobitaka, najvažniji su indeksi oslabili. Oko 12,00 sati frankfurtski DAX, londonski FTSE i pariški CAC indeks bili su u minusu između 0,3 i 0,5 posto.

"Europske burze tjedan su započele pozitivno pod utjecajem boljih od očekivanja rezultata 'stres testova' banaka, međutim optimizam je splasnuo nakon objave podatka o poslovnoj klimi u Njemačkoj koji bilježi pad šesti mjesec za redom. Naime, Ifo Institut danas je objavio da je indeks poslovne klime pao sa 104,7 u rujnu na 103,2 boda u listopadu", navodi Medić.

Od važnijih objava, ističe, u četvrtak se očekuju podaci o stopi nezaposlenosti i inflaciji u Njemačkoj u listopadu, te o BDP-u u trećem tromjesečju u SAD-u.

"Krajem tjedna bit će objavljen podatak o povjerenju potrošača u Velikoj Britaniji u listopadu te u SAD-u u studenome, kao i podatak o inflaciji u eurozoni i Italiji", zaključuje Medić.

Komentirajte prvi

New Report

Close