Zbog pesimizma u svijetu Crobexi slabe treći dan zaredom?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 18. travanj 2013. u 09:50
Thinkstock

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Zbog pesimizma koji vlada na svjetskim tržištima, i danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, a kako nema domaćih poticajnih vijesti, Crobexi bi se mogli nastaviti kretati u negativnom području.

Svih 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,51 posto, na 1.945 bodova, a Crobex10 0,39 posto, na 1.086 bodova.

Nakon dva dana gubitaka, oba indeksa skliznula su na najniže razine od kraja veljače.

Redovni promet dionicama iznosio je jučer oko 8,5 milijuna kuna, što je otprilike na razini prethodnoga dana.

Gotovo trećina prometa ostvarena je dionicom HT-a, čija je cijena stagnirala na 214 kuna.

Po likvidnosti slijedi dionica Ericssona Nikole Tesle, koja je pojeftinila 0,98 posto, na 1.510 kuna.

Veće gubitnice među likvidnijim izdanjima bile su dionice industrijskih tvrtki, među kojima i dionica Diokija s padom cijene za 5,44 posto, i AD Plastika, za 2,8 posto.

Zbog toga je s padom od 2,22 posto Crobexindustrija bio najveći gubitnik među sektorskim indeksima, dok je u plusu završio jedino Crobextransport, ojačavši 0,54 posto.

„Danas bi se na domaćem tržištu Crobexi mogli kretati između stagnacije i negativnog područja, ponajviše pod utjecajem zbivanja na inozemnim burzama. Domaćih vijesti nema, no vjerujem da će se investitori uskoro usredotočiti na financijska izvješća domaćih kompanija, čija će objava uskoro započeti“, kaže Maja Bešević Vlajo, portfelj menadžerica u Podravskoj banci.

S inozemnih burzi, pak, i nadalje stižu loše vijesti. Slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija izazvali su u srijedu na Wall Streetu oštar pad cijena dionica, već drugi ovoga tjedna, što bi moglo značiti da počinje dugo očekivana korekcija na niže.

Dow Jones indeks skliznuo je 0,94 posto, dok je S&P 500 potonuo 1,43, a Nasdaq indeks 1,84 posto.

Nakon što su u ponedjeljak cijene dionica zabilježile najveći dnevni pad od studenoga prošle godine, jučerašnje potonuće moglo bi značiti da slijedi dugo očekivana korekcija na niže, s obzirom na snažan rast cijena dionica od početka godine.

Na nesigurnost ulagača ukazuje i snažan, 18,3-postotni skok VIX indeksa Čikaške burze opcija. Uspon tog indeksa, poznatog i kao 'indeks straha', pokazuje da ulagači pojačano osiguravaju svoje portfelje od mogućeg daljnjeg pada cijena.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros pale, dok se na europskim burzama trguje vrlo oprezno, nakon četiri dana oštrih gubitaka.

„Zadnjih dana vlada popriličan pesimizam na tržištima i dolazi do naglih korekcija cijena dionica, pogotovo na Frankfurtskoj burzi. Investitore trenutno najviše brinu snižene procjene gospodarskog rasta u svijetu. Nove smjernice danas bi im mogli dati najnoviji podaci s američkog tržišta rada i indeks vodećih indikatora“, zaključuje Bešević Vlajo.

Komentirajte prvi

New Report

Close