Zagrebačka burza započela je trgovanje na novom trgovinskom sustavu

Autor: Poslovni.hr , 10. srpanj 2017. u 10:24
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

S prvim danom trgovanja na novom sustavu, došlo je do promjene simbola trgovinskih instrumenata, koji su skraćeni i pojednostavljeni (npr. dosadašnji simbol dionice Zagrebačke burze d.d. ZB-R-A sada glasi ZB).

Trgovinski sustav Xetra sustav je Deutsche Börse, za koji je Bečka burza distributer i operater za ovaj dio Europe. Uz Zagrebačku i Bečku, trgovinski sustav Xetra te druge usluge Bečke burze koriste još i brojne druge burze, kao i Ljubljanska burza, koja je u vlasništvu Zagrebačke burze.

„Ovaj novi vid suradnje s Bečkom burzom kroz trgovinski sustav Xetra u skladu je s dugoročnim ciljevima Zagrebačke burze, a to su promocija i povećanje vidljivosti domaćeg i regionalnog tržišta kapitala te olakšavanje pristupa stranim ulagateljima,“ izjavila je Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze. „Širenje i internacionalizacija baze ulagatelja nešto je čemu težimo i nadamo se kako će ova suradnja imati pozitivne učinke na likvidnost, jedan od naših najvećih izazova.“

Ludwig Nießen, član Uprave Bečke burze (COO i CTO), dodao je: "Zadovoljni smo što se još jedna burza pridružila našoj mreži. Naše usluge karakterizira suvremena tehnologija i fleksibilnost, čime nastojimo doprinijeti globalnom povezivanju naših korisnika, ali i ubrzati cjelovitu integraciju hrvatskog tržišta u širi ekonomski europski kontekst."

Zagrebačka i Bečka burza surađuju na području distribucije podataka još od 2014.

S prvim danom trgovanja na novom sustavu, došlo je do promjene simbola trgovinskih instrumenata, koji su skraćeni i pojednostavljeni (npr. dosadašnji simbol dionice Zagrebačke burze d.d. ZB-R-A sada glasi ZB).

Ujedno je promijenjeno i trgovinsko vrijeme na način da dražba otvaranja traje od 9,00 do 9,30, a kontinuirana trgovina odvija se od 9,30 do 16,00.

Komentari (3)
Pogledajte sve

i da …nitko ne spominje da se sada dohvat podataka sa ZSE naplacuje!
Mala promjena u tomo novom sustavu…
🙂

kada ce NEposlovni prikazivati LRHC-R-A?
Proslo je vec preko 7 mjeseci i —- NISTA!!!!!!!!!!!!!!

Kada će Poslovni moći prikazivati online trgovanje na burzi?

New Report

Close