Zagrebačka burza: Očekuje se smirivanje dobitonosnih prodaja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. srpanj 2014. u 09:23
Foto: Filip Brala / Pixsell

Crobex indeks pao je jučer 0,95 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 0,84 posto, na 1.040 bodova.

Na Zagrebačkoj bi burzi Crobexi danas mogli stagnirati, nakon jučerašnjeg znatnijeg pada, dok bi likvidnost mogla ostati niska, jer nema vijesti iz poslovnog sektora koje bi potaknule življe trgovanje.

Od šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 nastavak pada.

Crobex indeks pao je jučer 0,95 posto, na 1.826 bodova, a Crobex10 0,84 posto, na 1.040 bodova.

Redovni promet iznosio je 6,9 milijuna kuna, što je otprilike 1,5 milijuna manje nego dan ranije.

Najlikvidnija je bila redovna dionica Croatia osiguranja, kojom je ostvareno 1,9 milijuna kuna prometa i koja je pojeftinila 0,18 posto, na 7.399 kuna.

Milijunski promet ostvaren je i dionicom HT-a, 1,24 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,3 posto, na 152 kune.

Među likvidnijim izdanjima, nešto veće gubitke zabilježile su cijene dionica Podravke, za 2 posto, Ericssona Nikole Tesle, za 1,6 posto, te Petrokemije, za 0,82 posto.

„Jučerašnje trgovanje na domaćem tržištu bilo je obilježeno korekcijom ključnih indeksa, uz nešto slabiju likvidnost nego proteklih dana. Ostvareno je tek oko 7 milijuna kuna, a samo dva izdanja su ušla u tzv. klub milijunaša“, kaže Mišo Kalajžić, voditelj službe brokerskog poslovanja Cociete Generale Splitske banke.

Kako dodaje, od dobitnika se ističe Dalekovod, čija je cijena porasla 12,2 posto, nakon uspješno završene dokapitalizacije u kojima je interes ulagača premašio broj dionica koje su bile ponuđene.

„Danas ne očekujem značajnije promjene na burzi, a ni razina likvidnosti se vjerojatno neće bitnije mijenjati“, smatra Kalajžić.

Za razliku od domaćeg tržišta, europski su indeksi jučerašnji dan proveli u plusu, ponajviše zbog dobrih poslovnih izvješća većine kompanija, ali i uz oprez ulagača zbog novih sukoba u Ukrajini, odnosno rušenja dvaju borbenih zrakoplova vojske Ukrajine, ističe Kalajžić.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,04 posto, njemački DAX 0,20, a francuski CAC 0,16 posto.

Na Wall Streetu su, pak, poslovni rezultati kompanija većinu indeksa pogurali u plus. Jučer je S&P 500 porastao 0,18 posto, na 1.987 bodova, novu rekordnu razinu. Nasdaq je ojačao 0,40, dok je Dow Jones oslabio 0,16 posto.

„Dobri poslovni rezultati kompanija po kojima se jučer istakao Apple indekse drže u pozitivnom ozračju, no sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku ipak utječu na ulagače, što se najbolje vidi po nešto manjim prometima na burzi. Za sada su ekonomski pokazatelji, odnosno dobri poslovni rezultati kompanija ostavili u drugom planu politička previranja, pa se pretpostavlja da će i nastavak trgovanja donijeti sličan scenarij“, zaključuje Kalajžić.

Komentirajte prvi

New Report

Close