Zagrebačka burza: Mirno trgovanje unatoč objavi financijskih izvješća

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. srpanj 2014. u 09:25
Foto: Filip Brala / Pixsell

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Uz financijska izvješća domaćih kompanija, na Zagrebačkoj bi burzi danas pozornost investitora mogao privući i najnoviji podatak o industrijskoj proizvodnji, no ne očekuju se znatnije promjene Crobexa, dok bi obujam trgovanja mogao ostati nizak.

Svih šest analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks jučer se spustio 0,69 posto, na 1.819 bodova, a Crobex10 za 0,91 posto, na 1.030 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 6,7 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego u petak.

Nalikvidnija je bila dionica Lošinjske plovidbe holdinga, sa 771 tisućom kuna prometa, koja je bila i među najvećim dobitnicama, sa skokom cijene za 12,45 posto, na 173 kune.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 667 tisuća kuna, čija je cijena pala 1,26 posto, na 150,49 kuna.

Cijena dionice Podravke pala je, pak, 1,3 posto, na 303,01 kunu, uz promet od 637,4 tisuće kuna. Jučer je ta kompanija izvijestila da joj je dobit u prvom je polugodištu iznosila 25,2 milijuna kuna, što je 35,9 posto manje u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ukupni prihodi od prodaje pritom su iznosili 1,62 milijarde kuna, ili 4,3 posto manje nego lani.

„Jučerašnje trgovanje obilježio je prilično nizak obujam trgovanja i negativni sentiment na početku sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija za prvo polugodište“, kaže Nada Harambašić Nereau, financijska analitičarka u Raiffeisenbank Austria.

Kako dodaje, u fokusu investitora i dalje će biti financijska izvješća, a vrhunac njihove objave očekuje se u srijedu.

„Uz financijska izvješća, investitori će danas pratiti i objavu najnovijeg podatka o industrijskoj proizvodnji“, navodi Harambašić Nereau.

Državni zavod za statistiku objavit će danas izvješće o industrijskoj proizvodnji u lipnju, a većina makroekonomista očekuje njezin daljnji rast, šesti mjesec zaredom.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u lipnju industrijska proizvodnja porasla za 0,6 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine. Pritom njih troje očekuje rast u rasponu od 0,4 do 1,5 posto, a jedan pad od 0,2 posto.

Pokažu li se procjene točne, bio bi to šesti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, što nije zabilježeno još od početka recesije 2009., od kada se vode kalendarski prilagođeni podaci o proizvodnji.

„Od burzovnih vijesti, pak, od danas se dionicom AD Plastika trguje bez prava na isplatu dividende u visini od 4 kune po dionici“, ističe Harambašić Nereau.

A za razliku od negativnog sentimenta na domaćem tržištu, na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su vijesti o preuzimanjima neutralizirale utjecaj loših pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,13 posto, na 16.982 boda, a S&P 500 indeks 0,03 posto, na 1.978 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,10 posto, na 4.444 boda.

Na azijskim se burzama, pak, jutros cijene dionica kreću oko najviših razina u tri godine jer se ulagači nadaju da je razdoblje usporavanja rasta kineskog gospodarstva završeno te da će ga vlasti i dalje podržavati novim poticajnim mjerama.

Komentirajte prvi

New Report

Close