Vrijednost ponuda dionica u 2014. najviša u četiri godine

Autor: Tomislav Pili , 22. prosinac 2014. u 10:00
Ukupna vrijednost svih ovogodišnjih IPO-a dosegla je 257,7 milijardi dolara/Reuters

Čak 10 posto ukupnog iznosa odnosi se samo na rujansko uvrštenje Alibabe.

Rekordna vrijednost dionica na svjetskim burzama i snažan apetit investitora prema novim izdanjima rezultirao je 49-postotnim povećanjem vrijednosti inicijalnih javnih ponuda dionica (IPO) tijekom ove godine u odnosu na lanjsku.

Ukupna vrijednost svih ovogodišnjih IPO-a dosegla je 257,7 milijardi dolara i ujedno je najviša svota koju su svjetske kompanije prikupile na tržištu kapitala od 2010. godine, pokazuju podaci agencije Dealogic.Čak 10 posto ukupne prikupljene vrijednosti odnosi se na ovogodišnji hit – rujansko uvrštenje dionica kineskog internetskog trgovca Alibaba na Njujorškoj burzi koje je težilo 25 milijardi dolara. Osim što je bio rekordni IPO u 2014., Alibaba se okitila i naslovom najvećeg prikupljanja kapitala u povijesti.

No, Alibabu i New York još nešto povezuje. Tamošnja burza ove je godine bila mjesto s najvišim iznosom vrijednosti ponuda dionica. Naime, 111 IPO-a bili su ukupno vrijedni rekordnih 71,7 milijardi dolara. Za usporedbu, lani je na Njujorškoj burzi prikupljeno "tek" 43,9 milijardi dolara.Iako je Njujorška burza preotela Nasdaqu izlistavanje Alibabe, tehnološka burza pobjednik je u konkurenciji za najveći broj IPO-a – njih 173 ukupno vrijednih 23,3 milijarde dolara.

Gledano po kontinentima, najaktivnije su bile azijske kompanije prikupivši 106,8 milijardi dolara, najviše u posljednje četiri godine. Kompanije iz regije EMEA (Europa, Bliski istok i Afrika) prikupile su 83,8 milijardi dolara dok su američke tvrtke od investitora dobile 60,9 milijardi dolara. U američkom slučaju govorimo o najvišem iznosu od 2000. godine. Ako se pogleda sektorska podjela, dvije branše značajno se izdvajaju, a to su tehnološki i financijski sektor.U tehnološkim IPO-ima prikupljeno je 59,9 milijardi dolara, čak 444,5 posto više nego lani. To je ujedno i drugi najveći godišnji iznos vrijednosti IPO-a nakon 2000. i internetskog burzovnog balona. Financijske tvrtke prikupile su 38,5 milijardi dolara, dvostruko više nego godinu ranije.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close