Većina azijskih burzi porasla, dolar znatno ojačao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. srpanj 2014. u 09:26
Foto: Thinkstock

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, dok je vrijednost dolara prema košarici valuta dosegnula najvišu razinu u 11 mjeseci, što se zahvaljuje snažnom rastu američkog gospodarstva.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji i Singapuru porasle između 0,1 i 0,8 posto.

Burzovni indeksi u Hong Kongu i Južnoj Koreji oslabili su, pak, između 0,2 i 0,4 posto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,2 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je podatak o snažnom, 4-postotnom rastu američkog bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju, što je više od očekivanih 3 posto i predstavlja snažan zaokret nakon pada BDP-a u prvom kvartalu od 2,1 posto.

Američko je tržište najvažnije izvozno tržište azijskih kompanija, pa se ulagači nadaju da će ubrzanje oporavka gospodarstva izazvati i rast prodaje azijskih proizvoda.

„Podaci su naveli ulagače na zaključak da nema razloga za pesimizam u vezi američkog gospodarstva“, kaže Makoto Noji, strateg u tvrtki SMBC Nikko Securities.

Pozitivno na tržišta djeluju i jučerašnje poruke američke središnje banke. Kao što se očekivalo, Fed je dodatno smanjio programe kupnje državnih i hipotekarnih obveznica za 10 milijardi dolara, na 25 milijardi mjesečno.

No, nakon dvodnevne sjednice, čelnici Feda poručili su da se uviđa napredak na tržištu rada jer stopa nezaposlenosti pada, ali da ima još prostora za poboljšanje situacije. To znači, objašnjavaju analitičari, da središnja banka neće žuriti s povećanjem ključnih kamatnih stopa.

Snažan rast američkog gospodarstva, što upućuje na zaključak da će u SAD-u cijena novca porasti prije nego u eurozoni i Japanu, potaknuo je na valutnim tržištima uspon dolara.

Jutros je njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo 81,545 bodova, najvišu razinu u gotovo 11 mjeseci.

Tečaj dolara prema japanskoj valutu skočio je u jednom trenutku na 103,15 jena, najvišu razinu u četiri mjeseca. Premda se kasnije spustio na 102,80 jena, i dalje je znatno viši od 102,10 jena, koliko je iznosio jučer u ovo doba.

Dolar je ojačao i prema euru, pa je cijena europske valute, po prvi puta nakon osam mjeseci, zaronila ispod razine od 1,3400 dolara.

U odnosu, pak, na japansku valutu, tečaj eura porastao je s jučerašnjih 136,90 na 137,60 jena.

Komentirajte prvi

New Report

Close