Uzlet na europskim burzama dodatno poduprle vijesti o spajanjima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 06. ožujak 2013. u 15:38
Ilustracija Guliver/Thinkstock

Grupa Vodafone bila je najveći pojedinačni dobitnik, s rastom cijena dionica od 6,5 posto slijedom napisa da je započela pregovore s američkim Verizon Communicationsom

Europski burzovni indeksi u srijedu su dodatno ojačali, poduprti vijestima o novim spajanjima, uz naznake o poboljšanju stanja u američkom gospodarstvu i očekivanja da će vodeće svjetske središnje banke potvrditi da su spremne i dalje podupirati gospodarstva poticajnim mjerama.

U takvim okolnostima najveći dobitnik bio je frankfurtki DAX, poskočivši za 0,97 posto, na 7.946 bodova. Skromnije su porasli vodeći indeksi na londonskoj i pariškoj burzi, pri čemu londonski FTSE za 0,27 posto, na 6.449 bodova, a pariški CAC 40 za 0,16 posto, dosegnuvši 3.793 boda.

U fokusu tržišta su ovotjedna zasjedanja dviju vodećih europskih središnjih banaka – Europske središnje banke (ECB) i Bank of England (BoE). Očekuje se da će ECB, BOE i japanska središnja banka BOJ na ovotjednim zasjedanjima zadržati vrlo labavu monetarnu politiku, nakon što su dužnosnici američke središnje banke Fed potvrdili da njihov program poticaja ostaje i dalje na snazi.

Analitičari ipak vide malo prostora za nove poteze u Europi na zasjedanjima u četvrtak, pri čemu s približno 40-postotnom vjerojatnošću predviđaju da će BOE povećati vrijednost svoga programa kupovina obveznica, dok šansu od svega 10 posto daju sniženju kamatnih stopa u eurozoni. Takve spekulacije, u kombinaciji s ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima, potaknule su jučerašnji skok američkog burzovnog indeksa Dow Jonesa na rekordne razinu, nakon čega je uzlet dionica zahvatio i europska, kao i druga tržišta u svijetu.

"Riječ je o paničnoj kupovini", kratko je opisao ozračje na tržištima Nick Xanders, čelnik europskog odjela za dioničke strategije u tvrtki BTIG. "U ovoj fazi svi žele kupovati, svi se žele uključiti, nitko ne želi propustiti vlak", dodao je. Rast cijena dionica na europskim burzama potaknule su i nove aktivnosti na području spajanja i akvizicija. Tako je britanska telekom grupa Vodafone bila najveći pojedinačni dobitnik, s rastom cijena dionica od 6,5 posto slijedom napisa da je započela pregovore s američkim Verizon Communicationsom o potencijalnom povezivanju.

Na dobitku su bile i dionice Austria Telekoma i Telecom Italie, za 0,8 odnosno 1,1 posto. Među najvećim dobitnicima bio je i sektor osiguravatelja. Dionice AXA-e pritom su ojačale jedan posto, Aegonove 1,8 posto a Allianzove za 1,5 posto. Usprkos ovotjednom snažnom uzletu dionica, tehnički analitičar tvrtke TradingSat Alexandre Tixier kaže da je ipak u ovome trenutku vjerojatno bolje malo pričekati s novim kupovinama dok se ne stiša rast cijena.

"S obzirom na ovotjedna zasjedanja ECB-a i BoE-a, te podatke s američkog tržišta rada, ne mislim da je dobra ideja kupovati nakon ovakvog uzleta. Mislim da će trebati pričekati da se uzlet stiša i onda se uključiti. Na to ćemo možda morati pričekati nekoliko dana, no isplati se u međuvremenu se držati po strani neko vrijeme", kazao je. Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 2,13 posto, na 11.932 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close