U MTP-u za sada 20 dionica

Autor: Tin Bašić , 19. srpanj 2009. u 22:00

Čak 97 dionica bit će delistirano sa Zagrebačke burze, od čega 68 nije ove godine imalo nijednu transakciju

Samo se sa 20 dionica od ponedjeljka trguje na novoj Multilateralnoj trgovinskoj platformi (MTP). Kako je na sada već bivšem Usporednom tržištu Zagrebačke burze bilo izlistano ukupno 117 vrijednosnih papira, kojima se gotovo nikada nije trgovalo, očekivalo se kako će ionako mali dio njih “prijeći” na MTP.

Mali promet
Riječ je o dionicama koje su zajedno u prvih šest mjeseci imale promet od 9,8 milijuna kuna. Prošle je godine tih 20 dionica imalo promet od ukupno 150,8 milijuna kuna. Usporedbe radi, na Zagrebačkoj burzi je u 2008. protrgovano 16,8 milijardi kuna, dok je šestomjesečni promet u ovoj godini bio 4,1 milijardu kuna. Najpoznatije su dionice kojima će se u ponedjeljak trgovati na MTP-u, a to su ujedno i najtrgovanije dionice usporednog tržišta: SN Holding, Montmontaža i redovna dionica Banke Brod.

Veća transparentnost
MTP je multilateralni sustav kojim upravlja Zagrebačka burza, a koji zapravo spaja ponudu i potražnju za financijskim instrumentima više zainteresiranih trećih strana, stoji u Zakonu o tržištu kapitala. Iako je razina MTP-a slična razini Usporednog tržišta, ipak kompanije čijim će se dionicama trgovati na MTP-u imaju mnogo višu razinu transparentnosti koju moraju održavati. Naime, prema pravilima Zagrebačke burze trgovina na MTP-u i nadzor nad trgovinom odvija se na “identičan način kao što je (…) predviđeno za Uređeno tržište”. Iako je MTP alternativno tržište kojim upravlja burza i na kojem je veći rizik nego na Uređenom tržištu, ipak pravila su stroža nego u bivšoj “sivoj zoni” Zagrebačke burze – Usporednom tržištu. Tako tvrtke koje imaju izlistane dionice na MTP-u moraju redovito objavljivati pozive za skupštinu društva, godišnji financijski izvještaj, obavijest o eventualnom smanjenju ili povećanju temeljnoga kapitala te svaku promjenu statusa izdavatelja. Izuzev tih 20 dionica kojima se sada trguje na MTP-u ostalih 97 bit će delistirano sa Zagrebačke burze. Među njima su i povlaštene dionice Raiffeisen banke te redovne dionice Credo banke i Banke kovanica. Od spomenutih ove se godine jedino trgovalo dionicama Banke kovanica. Koliko je zapravo riječ o nevažnom “gubitku” za Zagrebačku burzu, u smislu broja dionica i količine prometa, pokazuje podatak prometa svih 117 dionica Usporednog tržišta. Naime, ove su godine te dionice imale samo 0,3 posto ukupnog prometa burze, a sa 69 vrijednosnih papira uopće se u posljednjih šest mjeseci nije trgovalo.

Činjenice

Više informacija
Iako MTP nije dio Uređenog tržišta Zagrebačke burze, kompanije koje su tu izlistane moraju objavljivati godišnja izvješća i odluke glavne skupštine.

‘Gubitak’ za burzu
Ukupan promet 117 dionica Usporednog tržišta u šest mjeseci ove godine iznosio je 0,3 posto prometa ZSE.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tu su i moja dva bisera:
LANT-R-A
TEP-R-A
Z akoje nisam direktno kriv (kupljeni u skrbništvu) ali će sa mnom ostati do kraja mog života …
8(

New Report

Close