U fokusu ulagača na Wall Streetu naftni i zdravstveni sektor

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. travanj 2015. u 08:17
Foto: Thinkstock

Prošloga je tjedna S&P 500 indeks na Wall Streetu dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks.

Prošloga je tjedna S&P 500 indeks na Wall Streetu dosegnuo rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks, što se ponajviše zahvaljuje usponu cijena dionica u tehnološkom sektoru, dok će ovoga tjedna u fokusu ulagača biti naftni i zdravstveni sektor.

Dow Jones porastao je prošloga tjedna 1,4 posto, na 18.080 bodova, dok je S&P 500 skočio 1,8 posto, na rekordnih 2.117 bodova, a Nasdaq indeks 3,3 posto, na rekordna 5.092 boda.

Rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica u tehnološkom sektoru, nakon što je niz kompanija – od Googlea do Amazona i Microsofta – objavio bolje kvartalne poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Zahvaljujući rezultatima tih kompanija, dosadašnja sezona objava poslovnih izvješća za prvo tromjesečje nešto je bolja od očekivanja. Prije 10-ak dana analitičari su procjenjivali da je dobit kompanija iz sastava S&P 500 indeksa pala za 2,6 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a sada očekuju pad od 1,3 posto.

No, prihodi većine kompanija su podbacili, pa sada analitičari procjenjuju da su pali 3,5 posto na godišnjoj razini, dok su prije 10-ak dana očekivali pad prihoda za 2,8 posto.

Posljedica je to ponajviše visokog tečaja dolara, koji je u prva tri mjeseca ove godine ojačao za 9 posto u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, što je izazvalo pad prihoda multinacionalnih kompanija s inozemnih tržišta.

Niska očekivanja po pitanju zarada i prihoda posljedica su, također, oštrog pada cijena nafte u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Od lanjskog lipnja cijena barela pala je gotovo 50 posto, pa se očekuje oštar pad prihoda i zarada naftnih divova, kao što su Exxon Mobil i Chevron, koji će poslovna izvješća objaviti ovoga tjedna.

U fokusu ulagača bit će i zdravstveni sektor, od kojeg se očekuju znatno bolji poslovni rezultati nego od naftnog. Analitičari procjenjuju da su kompanije iz tog sektora u proteklom tromjesečju ostvarile rast dobiti za 10,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Ovoga će tjedna poslovna izvješća objaviti farmaceutski divovi kao što su Pfizer, Merck, Bristol-Meyers Squibb…. S nestrpljenjem se čeka i poslovno izvješće Applea jer rezultati najveće svjetske kompanije po tržišnoj vrijednosti uvijek značajno utječu na smjer burzi.

Ulagači će pažljivo pratiti i makroekonomska izvješća, s obzirom da gotovo svi posljednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američkog gospodarstva. Najviše bi na tržište mogla utjecati prva procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prvom tromjesečju.

Kako se rast najvećeg svjetskog gospodarstva usporava, malo je vjerojatno da će američka središnja banka već u lipnju povećati ključne kamatne stope. Stoga se s nestrpljenjem čeka i što će u srijedu poručiti čelnici Feda nakon njihove dvodnevne sjednice.

Komentirajte prvi

New Report

Close