Trećina dioničara hoće drukčiji NO ZSE

Autor: Antonela Zečević , 17. studeni 2009. u 22:00

Ulagači koji kontroliraju 31 posto vlasništva ZSE iznijeli su svoje želje u vezi s budućim članovima Nadzornog odbora burze o čemu će se raspravljati na Skupštini

Na Glavnoj skupštini Zagrebačke burze (ZSE), zakazanoj za 8. prosinca, naći će se i protuprijedlog za članove Nadzornog odbora burze. Novi prijedlog, doznaje Poslovni dnevnik, dostavljaju dioničari koji drže 31 posto ZSE. Na tom popisu nalazi se Ivan Tadin iz Hita vrijednosnica koji nije krio svoju želju da uđe u NO ZSE, no ostao nam je nedostupan za komentar. Hita vrijednosnice su i najveći pojedinačni vlasnik ZSE sa 9,01 posto udjela. Na popisu se nalazi i predsjednik Uprave ICF grupe Ratko Bajakić koji već sjedi u NO-u, ali nije se našao u prijedlogu za člana kojeg su sastavljali sadašnji NO i Uprava burze. Bajakić kao fizička osoba drži 3,3 posto udjela u ZSE, dok tvrtke iz ICF grupe u vlasništvu imaju 2,8 posto burze.“Protuprijedlog za sastav NO je nastojao osigurati jednaku zastupljenost interesa malih i velikih dioničara, stručnjaka s fakulteta kao i banaka, a ne prevladavanje zastupljenosti samo velikih banaka kao što je to bio slučaj do sada”, izjavio je Bajakić. Dodao je da će o tome tko će biti izabran odlučiti Skupština dioničara.

Nezavisni stručnjaci
Jedan od nezavisnih stručnjaka jest i Davor Galinec iz Hrvatske narodne banke. “Na listi sam se našao na prijedlog nekoliko brokerskih kuća, a član NO ću postati ako me podrži Skupština”, rekao je Galinec. Neovisni stručnjaci za koje 31 posto dioničara smatra da bi trebali sjediti u novom NO-u ZSE su još trojica s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, Marijan Cingula, Domagoj Hruška i Tonći Lazibat, dok bi s Pravnog fakulteta kao neovisan stručnjak trebao doći Petar Miladin. Zajednički dio originalnog i novog protuprijedloga jest pitanje tko bi trebao zastupati banke. To su Borislav Centner iz Erste banke i Ivan Gerovac iz PBZ-a. Međutim, Poslovni dnevnik doznaje da je u utorak tijekom dana Gerovac povukao kandidaturu za člana NO-a. U obavijesti koju je poslao povlačenje kandidature objašnjava osobnim razlozima.

Razlozi povlačenja
“Zbog povećanih obveza koje sam preuzeo u posljednje vrijeme, a s obzirom na strategiju razvoja burze koja će zahtijevati veći angažman članova NO-a nego što je to prvotno procijenjeno, povlačim svoju kandidaturu”, piše u priopćenju. Na popisu prijedloga za članove novog NO-a koji je odaslan u pozivu za Glavnu skupštinu osim već nabrojenih predloženi su i Marko Remenar (Zagrebačka), Edita Čulinović Herc s Pravnog fakulteta u Rijeci, Ivan Crnjac iz Agrokora te Željko Perić iz konzultantske tvrtke Caper. Od sadašnjih članova koji bi prema prijedlogu iz poziva za Glavnu skupštinu trebali sjediti i u novoizabranom Nadzornom odboru su Marko Lesić iz Nexus fonda, Nenad Pavletić i sadašnji predsjednik NO-a ZSE Zoran Košćak iz Raiffeisen banke. Upitan za komentar o iznošenju protuprijedloga, Košćak je izjavio: “Predlaganje druge liste nije iznenađenje, a Skupština je ta koja će odlučiti o sastavu NO.” Nedostupan za komentar protuprijedloga ostao je i Roberto Motušić, predsjednik Uprave ZSE.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ajde Motušiću reci ko te kreditir pi… ujedna!!!

New Report

Close