Svjetske burze pale četvrti tjedan zaredom zbog slabosti gospodarstava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. listopad 2014. u 10:50
Thinkstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na svjetskim su burzama cijene dionica pale i prošloga tjedna, već četvrtoga zaredom, jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji iz najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna skliznuo 1 posto, na 16.380 bodova, a za toliko je pao i S&P 500, zaronivši na 1.886 bodova. Nasdaq indeks oslabio je, pak, 0,4 posto, na 4.258 bodova.

Na početku tjedna na svjetskim je burzama zavladala panika, zbog strahovanja ulagača od širenja virusa ebole, slabljenja najvećih svjetskih gospodarstava, pada cijena nafte i nesigurnosti po pitanju daljnjih poteza američkog Feda.

Osim loših makroekonomski pokazatelja iz eurozone, ulagače je zabrinuo podatak o padu prometa u trgovini na malo u SAD-u u rujnu za 0,3 posto, što je prvi pad maloprodaje od siječnja i veći nego što su analitičari očekivali.

Ulagače je uznemirila i vijest o drugoj medicinskoj sestri zaraženoj virusom ebole u bolnici u Dallasu. Kao i u prvom slučaju, zaražena osoba je njegovala Thomasa Duncana koji je nedavno umro od ebole u toj bolnici.

Zbog toga je najvažniji američki S&P 500 indeks polovicom tjedna zaronio na najnižu razinu od svibnja, a u jednom se trenutku našao i u minusu u odnosu na početak godine.

Ipak, u četvrtak su se cijene dionica stabilizirale, a u petak snažno porasle, nadoknadivši dio gubitaka od početka tjedna.

Oporavak tržišta ponajviše se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo kvartalnim financijskim rezultatima niza američkih banaka i kompanija, što je ublažilo strahovanja ulagača da će slabost globalnog gospodarstva naštetiti njihovom poslovanju.

Pozitivno su na tržište utjecali i bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci. U rujnu je u SAD-u porastao broj odobrenih građevinskih dozvola i započetih gradnji kuća, dok je raspoloženje potrošača u listopadu dosegnulo najvišu razinu od polovice 2007. godine, zahvaljujući padu cijena goriva i oporavku tržišta rada, a unatoč strahovanju od širenja ebole.

"To pokazuje da su gospodarski temelji SAD-a i dalje čvrsti. Da nema zabrinutosti zbog ebole i geopolitičke situacije, brojke bi bile još bolje", kaže David Berson, ekonomist u tvrtki Nationwide Mutual Insurance.

Unatoč rastu na kraju tjedna, S&P 500 indeks skliznuo je

četvrti tjedan zaredom, što je njegovo najduže razdoblje pada još od kolovoza 2011. godine. Zbog toga je skliznuo 6,2 posto ispod svoje rekordne razine od 18. rujna, što znači da je prilično udaljen od područja korekcije, koje predstavlja 10-postotni pad od prethodne najviše razine.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE skliznuo je 0,4 posto, na 6.310 bodova, a pariški CAC 1 posto, na 4.033 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,7 posto, na 8.850 bodova.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna potonuo 5 posto, na 14.532 boda, što je njegov najveći tjedni pad u posljednjih šest mjeseci.

Komentirajte prvi

New Report

Close