Sutra na ZSE starta trgovanje dionicama Jadrana

Autor: Marija Brnić , 09. siječanj 2018. u 14:02
Foto: Filip Brala/PIXSELL

Uvršteno 49.131.669 dionica, država ih prodaje 70,7% po cijeni od 5,58 kn po komadu.

Na Zagrebačku burzu uvrštena je jučer dionica crikveničkog hotelijera Jadran, odnosno vraćena je u kotizaciju nakon što je u drugoj polovici 2011. delistirana.

Tvrtka je u tom razdoblju prošla stečajni postupak, a država kao najveći dioničar trenutno provodi i postupak privatizacije. Uvršteno je ukupno 49.131.669 dionica pojedinačne nominalne vrijednosti 10 kuna, a njima će se početi trgovati na ZSE od 10. siječnja. Država putem javnog natječaja na prodaju, pak, nudi paket koji čini 70,74 posto temeljnog kapitala, a istaknuta je početna cijena koju traži u visini od 5,58 kuna po dionici, odnosno 193,93 milijuna kuna za cijeli paket.

Pritom ulagač mora unijeti u temeljni kapital 200 milijuna kuna vlastitog novca u roku od pola godine od zaključenja kupoprodajnog ugovora s državom. To je inače prvi pokušaj privatizacije Jadrana od njezine pretvorbe, a u prvom krugu javilo se 22 zainteresiranih kupaca, a njihova ozbiljnost pokazat će se 15. siječnja do kada je prolongiran rok za predaju obvezujućih ponuda.

Osim države, koja ukupno ima 79,77 posto izdanih dionica, u vlasničkoj strukturi sudjeluju i Erste banka s 4,92 posto udjela, a među manjim dioničarima su i Hrvatske vode, Grad i Turistička zajednica Crikvenica, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, te GKTD Murvica i Agrokoka-Pula. Tvrtka je proteklih godina pozitivno poslovala, a i tijekom stečaja i nakon njega investirala je u svoje objekte. U vlasništvu Jadran ima osam hotela, kamp i kampiralište, te dva naselja, no niske su kategorizacije i potrebno im je ozbiljnije ulaganje.

Među ostalim, u prospektu uprava navodi kako je od najvećeg europskog ponuđača poslovnih i bonitetnih informacija Bisnodea Jadran dobio Certifikat bonitetne izvrsnosti i najvišu ocjenu AAA, nedavno su hoteli dobili i Halal certifikate, a rade i na dobivanju Adria bike certifikata. U proteklim godinama posvetili su se modernizaciji sustava prodaje, pa tržište otvaraju i postižu bolje cijene prodaje kapaciteta putem on-line prodaje. 

Komentirajte prvi

New Report

Close