Špekulacije oko Adrisa i Končara u fokusu investitora

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. travanj 2013. u 10:15
Thinkstock

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje uz skromniju likvidnost, dok investitori čekaju nove smjernice iz domaćeg poslovnog sektora i prate kretanja na inozemnim tržištima.

Na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje oprezno trgovanje uz skromniju likvidnost, dok investitori čekaju nove smjernice iz domaćeg poslovnog sektora i prate kretanja na inozemnim tržištima.

Od 7 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 5 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna potonuo 1,68 posto, na 1.974 boda, a Crobex10 1,30 posto, na 1.099 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je otprilike 62 milijuna kuna, što je 6 milijuna više nego tjedan dana prije.

Najveći promet prošloga je tjedna ostvaren dionicom Vira, 5,7 milijuna kuna, a cijena joj je porasla 1,56 posto, na 650 kuna.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 5,3 milijuna kuna, a cijena joj na tjednoj razini nije zabilježila veće promjene, pa je u petak trgovanje završila na 216 kuna.

U većem fokusu investitora bila je i dionica Leda, kojom je, uz rast cijene od 1,7 posto, na 8.800 kuna, ostvareno 4,5 milijuna kuna prometa.

Među likvidnijim izdanjima, najveće su gubitnice protekloga tjedna bile dionice Atlantske plovidbe, s padom cijene za 8,8 posto, potom Dalekovoda, 7,55 posto, te Podravke, 5,17 posto.

Znatniji cjenovni rast, pak, ostvarila je dionica Diokija, za 5,57 posto, zahvaljujući medijskim natpisima o zainteresiranosti tvrtke Crodux plin za preuzimanje kompanije i ponovno pokretanje proizvodnje.

„Nakon dva tjedna rada, Crobexi su protekloga tjedna pali, uz nastavak skromne likvidnost, djelomično pod utjecajem skraćenog radnog tjedna. I danas očekujem skromniju likvidnost, već uobičajenu za ponedjeljak, te oprezno trgovanje“, kaže Davor Špoljar, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste&Steiermaerkische banci.

Kako dodaje, zasad nema poticajnih poslovnih vijesti.

Adris grupa demantirala je špekulacije da je financijski angažirana u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora, iako podržava nastojanje Agrokora da uđe u vlasništvo te tvrtke.

Nadalje, Poslovni dnevnik piše da Končar nije zasad razmatrao kupnju Litostroja, no spreman je aktivnije sudjelovati u definiranju budućnosti tog slovenskog proizvođača turbina za hidroelektrane. Procjenjuje se da bi vlasnik Litorstoja, slovenski Cimos, mogao prodati tu tvrtku za 35 milijuna eura.

U vlasništvo ACI-ja, pak, mogli bi ući domaći mirovinski fondovi, osiguravajuća društva, domaći brodari i turističke tvrtke, a razmatra se i mogućnost da se ACI dokapitalizira nekim nekretninama bivše JNA, kazao je za Slobodnu Dalmaciju predsjednik Uprave te tvrtke Bruno Bonifačić.

Tim novcem financirala bi se izgradnja novih vezova i marina, no država bi ipak zadržala kontrolni vlasničku udjel.

A na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica pale jer su ulagače razočarali slabi makroekonomski podaci koji pokazuju da se u eurozoni recesija produbljuje, a da američko gospodarstvo nije baš u najboljoj formi.

Na Wall Streetu je Dow Jones oslabio 0,1 posto. S&P 500 skliznuo je, pak, 1,0, a Nasdaq indeks 1,9 posto, što je njihov najveći tjedni pad u ovoj godini.

A novi je tjedan na azijskim burzama počeo u opreznom trgovanju. Na europskim su burzama, pak, cijene dionica blago porasle, nakon oštroga pada prošloga tjedna.

„Negativni sentiment preplavio je prošloga tjedan inozemne burze, izuzev Tokijske, gdje je Nikkei snažno skočio nakon dodatnog popuštanja monetarne politike u toj zemlji. Najviše nervoze izazvali su u petak podaci o zaposlenosti u SAD-u, koji su bili znatno ispod očekivanja. Ujedno, napetost na korejskom poluotoku također negativno utječe na tržišta kapitala“, kaže Špoljar.

Ovoga tjedna očekuje se objava podataka o industrijskoj proizvodnji – danas u Njemačkoj, a sutra u Britaniji.

„Vjerujem da će investitori pozorno pratiti te podatke. Danas očekujem skromnije promete i nestabilno trgovanje u Europi“, zaključuje Špoljar.

Komentirajte prvi

New Report

Close