Cimos prodaje Litostroj: U igri i Končar

Autor: Tomislav Oharek , 08. travanj 2013. u 10:20
Darinko Bago, predsjednik Uprave Končara/PIX

Cimos bi mogao dobiti 35 milijuna eura.

Nova Uprava slovenskog Cimosa koju vodi Jerko Bartolić, žuri s prodajom Litostroj Powera, ljubljanskog proizvođača turbina za hidroelektrane i druge energetske objekte.

Cimosu treba novac za sanaciju, a jedan od uvjeta za dobivanje državne pomoći od 20 milijuna eura je upravo prodaja Litostroja, za kojeg bi Cimos mogao dobiti 35 milijuna eura. Kako pišu slovenske Finance jedan od kandidata za kupnju Litostroja, inače najuspješnije tvtrke koja posluje pod kapom Cimosa, je Končar, koji dugo surađuje s ljubljanskom tvrtkom. "Končar i Litostroj su partneri dugi niz godina – radili smo i radimo još uvijek na mnogim projektima  hidroelektrana širom svijeta. Kroz te aktivnosti uspjeli smo uspostaviti dobre partnerske odnose. U sklopu  suradnje, prije nekoliko godina, bilo je razmišljanja o kapitalnom povezivanju nekih društava-članica Grupe Končar i Litostroja, ali to nije realizirano.

Zbog očekivanja da se dosadašnja dugogodišnja uspješna suradnja nastavi i u budućnosti Končar je zabrinut za sudbinu Litostroja i s pažnjom prati sva događanja. Dosad nismo razmišljali o kupnji  tvrtke, što ne znači da nismo spremni aktivnije sudjelovati u definiranju budućnosti Litostroja", poručili su nam iz Končara. Litostroj Power ima 600 radnika, od čega u Sloveniji njih 450. Tvrtka je prošle godine sa svojim tvrtkama kćerima povećala prihod za osam posto, na 58 milijuna eura i ostvarila 1,5 milijuna eura neto dobiti. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Litostroj bi bila dobra investicija za Končar, još im turbine nedostaju da bi imali kompletan sustav. Ionako s njim i sad rade. Samo cijena je paprena.

Looser kupuje loosera. Zasto i za koga je to dobro? Valjda treba biti Bago da bi se tako stupidna ideja razumjela.

New Report

Close