Šef Ljubljanske burze: ZSE je pragmatičnija od Bečke burze

Autor: Tomislav Pili , 30. lipanj 2016. u 07:34
Andrej Šketa kaže da su svi vlasnici bili korektni/Goran Stanzl/PIXSELL

Od novog predsjednika Uprave Aleša Ipaveca Zagrebačka burza očekuje pokretanje razvojnog ciklusa.

Od novog čelnog čovjeka Ljubljanske burze Aleša Ipaveca hrvatski vlasnik očekuje pokretanje novog razvojnog ciklusa, uvođenje novih proizvoda na slovensko tržište kapitala te veći angažman na promociji tržišta.

Nakon što sadašnjem predsjedniku Uprave Andreju Šketi krajem kolovoza istekne mandat, za kormilom LJSE-a trebao bi ga zamijeniti Aleš Ipavec, direktor financijskog kontrolinga, zaklada i upravljanja bilancom slovenske Hypo Alpe Adria banke. Ipavec trenutno čeka odobrenje tamošnjeg financijskog regulatora, Agencije za trgovanje vrijednosnim papirima (ATVP), a očekuje se da bi na novu dužnost trebao stupiti 1. rujna jer 31. kolovoza Andreju Šketi ističe mandat. Dok ne dobije potvrdu ATVP-a, Ipavec nije dostupan za komentar. Na Zagrebačkoj burzi koja je vlasnik slovenskog tržišta ističu kako ova promjena dolazi u dobrom trenutku jer Ljubljanska burza stoji pred novim razvojnim ciklusom.

 

30zaposlenika

imala je Ljubljanska burza 2009., a sada tek devet

"Vjerujemo da će Aleš Ipavec doprinijeti daljnjem razvoju slovenskog tržišta kapitala te implementaciji novih usluga i proizvoda", istaknula je predsjednica Uprave Ivana Gažić. Što se tiče Šketina odlaska, Gažić kaže kako je to rezultat zajedničkog dogovora, u kojem su "poštovali i njegove osobne želje i reference za daljnjim razvojem karijere". Andrej Šketa – koji je na čelu LJSE-a od 2009.  – kaže kako je bivši vlasnik, Bečka burza, od njega tražio da korektno odradi i zadatke oko promjene kontrole nad LJSE i time osigura stabilnost i kontinuitet."I time je moja dosadašnja funkcija uspješno završena", ističe Šketa.

Na pitanje o suradnji s bivšim, ali i sadašnjim vlasnikom, Šketa kaže kako su svi vlasnici bili korektni. "Vidljiva je operativna razlika zbog same veličine, a i fokusa vlasnika. Tako da je Zagrebačka burza agilnija i pragmatičnija", ocjenjuje Šketa. Osvrnuvši se na svoj mandat, šef slovenske burze kaže kako je započeo na vrhuncu ekonomske i burzovne krize. "Odmah je bilo jasno da tržište kapitala dugo neće biti onakvo kao prije 2009. i da je nužno mijenjati model funkcioniranja tržišta i optimizirati poslovni model same burze. Radili smo na internacionalizaciji tržišta, uveli međunarodnu trgovinsku platformu Xetru, tako da sada aktivnosti međunarodnih investitora čine polovicu cjelokupnog prometa", ističe Šketa. U tom je razdoblju LJSE i financijski stabilizirana, pa od nekadašnjih 30 sada zapošljava tek devet ljudi. Na pitanje ima li već novi angažman, Šketa kaže kako je do kraja kolovoza fokusiran samo na Ljubljansku burzu.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

sto to vrijedi kada je hanfa i pravosudni sustav na strani velikih, tako da ste male ulagace otjerali potpuno. sada uzivajte u prebacivanju loptica izmedju fondova…bas me zanima koliko ce izdrzati.

New Report

Close