SEC upozorava na burzovne prevare vezane uz ebolu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. studeni 2014. u 10:55
Thinkstock

Američki regulator tržišta vrijednosnica upozorilo je ulagače na burzovne prijevare vezane uz izbijanje ebole u zapadnoj Africi.

Američki regulator tržišta vrijednosnica upozorilo je ulagače na burzovne prijevare vezane uz izbijanje ebole u zapadnoj Africi te je suspendirao trgovanje sa dionicama četiri male kompanije zbog njihovih nedokazanih tvrdnji o proizvodima za prevenciju i liječenje tog smrtonosnog virusa.

Komisija za vrijednosnice i burze (SEC) objavila je u četvrtak da je suspendirala trgovanje dionicama njujorške kompanije Bravo Enterprises, kalifornijskih kompanija Immunotech Laboratories i Wholehealth Products te kanadske Myriad Interactive Media na neslužbenom tržištu.

Kao razlog SEC je naveo nedostatak javno dostupnih informacija o njihovim aktivnostima, a posebno je upozorio da "prevaranti" možda traže investitore tvrdeći da su razvili lijek protiv ebole. Od ebole je dosad umrlo 5.400 ljudi, većinom u Sierra Leoneu, Gvineji i Liberiji.

Immunotech je objavio 21. listopada kako se nada da će početi prodavati eksperimentalni lijek za ebolu u Africi. Volumen trgovanja dionicama Immunotecha tog je dana premašio 28 milijuna komada, u usporedbi s dnevnim prosjekom od samo 223 tisuće u prethodnih 50 dana. Dužnosnici kompanije nisu bili dostupni za komentar.

Myriad Interactive, informatička kompanija za razvoj interneta, objavila je 15. listopada vijest da je dizajnirala "sustav za praćenje ebole" za obavještavanje građana u zapadnoafričkim zemljama o širenju zaraze. Toga dana, više od 16 milijuna dionica te kompanije promijenilo je vlasnika, u usporedbi s dnevnim prosjekom od otprilike 180 tisuća u prethodnih 50 dana. Kompanija nije uzvratila telefonski poziv Reutersu.

Neobično visoke razine trgovanja također su zabilježene i kod dionica kompanija Bravo Enterprises i Wholehealth.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close