PZU-a ulagačima donio rast cijena od 42%, a CO 22%

Autor: Tin Bašić , 14. svibanj 2013. u 22:01
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Potencijalna kupnja Croatia osiguranja za poljski PZU ne bi trebala biti nikakav problem, smatraju analitičari Erste grupe.

U veljači su analitičari Erstea predviđali da će u roku od godinu dana cijena dionica poljske osiguravajuće kuće Powszechny Zaklad Ubezpieczen (PZU) na Varšavskoj burzi dosegnuti 420 poljskih zlota. Prema posljednjim podacima, dionica vrijedi 442,6 zlota. Dakle, dionica je "odradila" znatno brže od očekivanoga, zbog čega se može pretpostaviti da će analitičari Erstea revidirati svoju analizu. Njihova trenutna preporuka je "držati". 

Stavljene 'pod promatranje'
A analitičari InterCapitala odlučili su dionicu Croatia osiguranja staviti "pod promatranje". Iako je u još u veljači prošle godine njihova ciljana cijena iznosila je 4689 kuna, zbog novih informacija koje stalno pristižu i kretanja tržišta, odlučili su i redovnu i povlaštenu dionicu CO-a nastaviti razmatrati. Obje dionice u posljednjih godinu dana bilježe snažan rast. Vrijednosnica PZU-a je u ovo vrijeme 2012. stajala 312 zlota. Danas je 41,66 posto viša. Dionica CO-a je prije godinu dana stajala 6003 kune, a danas je 21,62 posto viša. Trenutne razine cijene, ulagači u CO ponajviše mogu "zahvaliti" kretanju vrijednosti u siječnju 2012. Tada je objavljeno da je Adris zainteresiran za kupnju CO-a, što je dionicu lasniralo s 3950 kuna na 7010 kuna u samo 15 dana.

U utorak je dionica CO-a zaključila na 7400 kuna. Inače, poljska osiguravajuća grupacija je devet puta veća od domaće Croatia grupe. PZU grupacija je u 2012. godini ostvarila 3,9 milijardi eura bruto zaračunate premije, dok je domaća CO grupa imala premiju od 417,4 milijuna eura. Poljska se grupacija sastoji od ukupno 18 kompanija u Poljskoj, tri u Ukrajini i dvije u Latviji. Croatia grupu čini pet kompanija u Hrvatskoj i dvije u BiH. Promatraju li se isključivo osiguravajuće kuće CO i PZU, Poljaci su u ovom dijelu gotovo šest puta jači. Bruto zaračunata premija poljske tvrtke u 2012. bila je 2,03 milijarde eura, a domaće CO 358,15 milijuna. Prošlogodišnja neto dobit PZU-a, koja je iznosila 618,34 milijuna eura, veća je od premije CO-a. Cijela poljska grupacija zaradila je 795 milijuna eura, a Croatia grupa 16,8 milijuna eura. 

Izvanredna bilanca
"Oduvijek su naglašavali da će biti zainteresirani za kupnju velikog igrača u jednoj od država CEE regije. Njima je važno steći većinski udio u kompaniji u koju ulaze, što se čini da je sada moguće s Croatia osiguranjem. Ta akvizicija ne bi trebala biti veliki problem za PZU", izjavio je za Poslovni dnevnik analitičar Erste grupe Christoph Schultes. Kaže da poljska kompanija ima izvanrednu bilancu i u posljednje vrijeme ostvarila je vrlo dobre rezultate. Prema toj analizi Erstea, koja je objavljena netom prije objave godišnjih rezultata PZU-a, stoji kako će tvrtka predstavljati izvanredne rezultate ulaganja. Ipak, na taj pozitivni rezultat utjecalo je negativno smanjenje diskontnih stopi za provizije. Stoga je neto dobit PZU-a u 2012. pala za gotovo deset posto, unatoč rastu premije za 1,67 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close