Pojeftinjenje goriva srušilo dobit Ine za 11,8 posto

Autor: Darko Bičak , 31. srpanj 2015. u 07:30
Domaća proizvodnja nafte rasla je 20%/ G. Kovačić/PIXSELL

Naftna tvrtka je ove godine uložila 549 milijuna kuna.

Naftna industrija Ina je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježila pad ukupnih prihoda od 15,6 posto te neto dobiti za 11,8 posto.

Prema financijskom izvješću koje je Ina dostavila Zagrebačkoj burzi, prihod u prvom polugodištu bio je 10,3 milijarde kuna, a u istom razdoblju 2014. godine 12,2 milijarde.  Dobit od 372 milijuna kuna u prošloj godini je pala na 328 milijuna u ovogodišnjem razdoblju. No, kako je Ina subjekt na energetskom tržištu, tu je uobičajeno da se poslovni rezultati promatraju kroz CCS EBITDA-u, odnosno kroz rezultat koji je prilagođen cijeni ulaznih sirovina na način da se ti troškovi obračunavaju po jedinstvenoj cijeni na kraju izvještajnog razdoblja, bez obzira na promjene cijena u međuvremenu.

Prema tome je CCS EBITDA INA Grupe u prvih šest mjeseci iznosila 1,6 milijardi kuna, odnosno četiri posto više nego u istom razdoblju 2014., a CCS operativna dobit dosegla je 819 milijuna kuna, što je 27 posto više nego u prvoj polovici  2014. Predsjednik Uprave Ine, Zoltán Áldott, komentirao je da je Inin operativni rezultat u prvom  polugodištu 2015. značajno poboljšan unatoč velikom padu cijena sirove nafte.  "Proizvodnja ugljikovodika porasla je za šest posto, dok je domaća proizvodnja nafte povećana gotovo 20 posto. Na ukupne rezultate segmenta istraživanja i proizvodnje negativno je utjecao pad ostvarenih cijena, iako je donekle kompenziran jačanjem dolara.

U promijenjenom cjenovnom okruženju, rezultat Segmenta Rafinerija i Marketinga značajno je bolji, iako i dalje stvara gubitke. Rast proizvodnje za tri posto i prodaje za četiri posto te smanjenje vlastite potrošnje pozitivno su utjecali na smanjenje gubitka.  Unatoč  svemu, optimizacija rafinerijskog i maloprodajnog poslovanja ostaje zadatak za Upravu Ine kako bi se osigurala  dugoročna  održivost  poslovanja. Maloprodaja je i dalje stabilna te je obilježena padom prodaje benzina i povećanjem u prodaji dizelskih goriva, potvrđujući trend dizelizacije", kazao je Áldott.  Ina je u ovom razdoblju investirala ukupno 549 milijuna kuna, od čega 453 milijuna u samoj Hrvatskoj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close