Palić traži dokumente i ostavku Uprave ZSE-a

Autor: Antonela Zečević , 26. ožujak 2009. u 22:00

Predstavnik 65 posto dioničara Zagrebačke burze u pismu je zatražio pristup financijskim izvještajima Zagrebačke burze što mu je dosad onemogućivano

Predstavnik 65 posto dioničara Zagrebačke burze Marijan Palić traži ostavke članova Nadzornog odbora i opoziv Uprave Zagrebačke burze u pismima koje je u četvrtak uputio dioničarima, predsjedniku NO-a Zoranu Košćaku i Robertu Motušiću, predsjedniku Uprave ZSE, iz povjerljivih izvora doznaje Poslovni dnevnik. Povod je uskraćivanje dokumentacije o poslovanju Zagrebačke burze od strane Uprave i Nadzornog odbora, a na traženje Marijana Palića, člana Uprave brokerske kuće Auctor.

Onemogućavanje pristupa
U pismu Palić najprije izražava nezadovoljstvo zbog onemogućavanja pristupa poslovnoj dokumentaciji na temelju koje bi trebao početi pripreme za prodaju Burze jer radi iskazivanja interesa već 2. travnja u Zagreb dolazi Michael Buhl, član uprave Bečke burze. Prema pismu Košćak i Motušić obećali su skinuti poslovnu tajnu s te dokumentacije da bi mu 20-ak dana kasnije odbili taj zahtjev. Također, od Roberta Motušića izričito traži uvid u sve podatke najkasnije do 30. ožujka. Palić piše da se zbog svega osjeća omalovaženim te da takav postupak obezvrjeđuje i sve potpisnike punomoći, dakle dioničare i vlasnike Burze.

Traženje ostavke
Predstavnik 65 posto dioničara Burze, se pismom obratio i Zoranu Košćaku, predsjedniku NO-a u kojem iznosi svoje mišljenje da bi u “ovoj situaciji bio moralan čin podnošenje ostavke na mjesto člana NO-a Zagrebačke burze svih onih pojedinaca koji su zastupali interes svojih institucija koje su ih i predložile, a koji danas nisu zaposleni u njima” jer oni čine većinu u Nadzornom odboru. Zahtijeva i nadzor nad radom Uprave te njezin opoziv bez odlaganja ukoliko se nepravilnosti potvrde. U pismu se Palić osvrće i na rasipnost Uprave Burze. Konkretne primjere koje navodi su vožnja taksijem od Zagreba u Novigrad i nazad, zatim kupovinu cvijeća, porast troškova usluga odnosa s javnošću za oko 288 posto. Predstavnik dioničara od Zorana Košćaka traži informacije o planiranoj dobiti ZSE u 2008. kao i iznos gubitka kojeg je Burza ostvarila ulaganjima u investicijske fondove što je u nerevidiranom financijskom izvješću prikazano kao nerealizirani gubitak. Između ostalog, kao razlog velikog nezadovoljstva Palić iznosi i stari kamen spoticanja – kupnju OMX trgovinske platforme. Misli da je ugovor sa OMX-om štetan te ga zanima zašto je ranije optuživani Daniel Nevidal iz Interkapitala putovao u Švedsku prilikom kupnje platforme. Iz Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga su poručili da je nadzor nad poslovanjem Uprave Zagrebačke burze u tijeku.

Troškovi uprave

Taksi do Novigrada
U pismu koje Palić upućuje Nadzornom odboru, Upravi i dioničarima Zagrebačke burze navode se poimence neki, po njemu, sumnjivi troškovi. Među njima se, pobrojano, nalazi i taksi vožnja na relaciji Zagreb – Novigrad i natrag za Upravu Burze, troškovi kupnje cvijeća od 20.000 kuna, kao i visokih 2,04 milijuna kuna odvojenih za usluge odnosa s javnošću, što je, također prema navodima u pismu, gotovo 300% više nego u 2007. godini. Palić prigovara i za troškove odvjetnika i konzultanata.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Sjednica Nadzornog odbora Medike dd najavljena za 31.03.2009.godine, je odgođena, izgledno je če g.Palić i tamo kao dioničar zaviriti u poslovanje Uprave dublje nego li su to računi za cvijeće poklonjeno HZZO-u ili Međimurskom županijskom vodstvu.

Nema se tu što za reći, jednostavno poslati policiju, uskok kao i u HFzP i revizirati svo stanje unazad nekoliko mj – godina i neodgovorne s naznakom kriminalnog miljea zatvoriti na dugi niz godina s olakšicom ako vrate sav otuđeni novac, poslati ih u blaži zatvor, recimo npr Lepoglavu !!

Ako g.Palić, kao dioničar ZSE, traži ostavku njene Uprave zbog rastoršnosti pri kupnje cvijeća. dali će kao značajni dioničar Medike dd tražiti ostavku Uprave te kompanije, zbog blok kupnje trezorskih dionica, prilikom koje je izgubljen iznos od cca.15 milijuna kuna ???

New Report

Close