Oprezno trgovanje dionicama na europskim burzama

Autor: Poslovni.hr , 28. srpanj 2014. u 15:37
Foto: Thinkstock

Europski burzovni indeksi u današnjem su trgovanju balansirali između negativnog i pozitivnog područja.

Europski burzovni indeksi u današnjem su trgovanju balansirali između negativnog i pozitivnog područja, pri čemu su solidna poslovna izvješća i vijesti iz pojedinih kompanija ublažavali bojazni oko učinaka novih međunarodnih sankcija Rusiji.

Londonski Ftse indeks oko 14 sati bio je tako gotovo nepromijenjen, na 6.792 boda. Frankfurtski DAX bio je, pak, u minusu 0,22 posto, na 9.622 boda, dok je pariški CAC ojačao 0,12 posto, na 4.335 bodova.

Na tržištu dionica vlada oprezno raspoloženje, jer se ulagači pripremaju za novi tjedan u kojem se iz SAD-a očekuje čitav niz novih gospodarskih pokazatelja i poslovnih izvješća kompanija. Zasad su se tako uglavnom bavili mješovitim poslovnim rezultatima europskih kompanija.

"Napetosti u Ukrajini i na Bliskom istoku, najnovija neugodna iznenađenja u sezoni objave poslovnih izvješća… U ovome trenutku nedostaje predvidljivosti, pa se ulagači drže po strani", kazao je Alexandre Le Drogoff, menadžer fonda u Talence Gestionu.

Od najvećih dobitnika izdvaja se diskontni zračni prijevoznik Ryanair i proizvođač roba široke potrošnje Reckitt Benckiser, s rastom cijena dionica od dva do četiri posto. Ryanair je podigao procjene dobiti a Reckitt najavio prodaju segmenta farmaceutskog poslovanja.

No, bilo je i gubitnika u današnjoj trgovini dionicama. Pritom su dionice njemačkih proizvođača automobila Daimlera i Porschea, kao i austrijske banke Raiffeisen, oslabile više od dva posto. Bankarsko-tehnološka grupa Wincor Nixdorf također je bila među gubitnicima, s padom cijena dionica od čak 11 posto pošto je snizila prognoze o prihodima.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,46 posto, na 15.529 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close