‘Ohrabruje što se S&P i dalje održava iznad 1.500 bodova’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 29. siječanj 2013. u 15:49
Guliver/Thinkstock

‘Moramo malo usporiti i ‘prožvakati’ veliki skok koji smo ostvarili, stoga ima smisla da jutros terminski indeksi slabe. Ipak, ohrabruje što se S&P i dalje održava iznad 1.500 bodova.’

Američki terminski indeksi danas su u minusu, jer su investitori skloni dobitonosnim prodajama nakon dužeg razdoblja rasta cijena dionica na Wall Streetu. Terminski Dow Jones oko 14,00 sati bio je na gubitku 27 bodova, S&P 500 4,75, a Nasdaq 8 bodova.

S&P 500 indeks dosegnuo je krajem prošloga tjedna najvišu razinu od 10. prosinca 2007 godine, a Dow Jones od 31. prosinca iste godine. S&P 500 indeks jučer je prekinuo 8-dnevni uspon, no zadržao se iznad psihološke granice od 1.500 bodova, što sugerira da i dalje ima podršku oko te razine – najviše u zadnjih pet godina.

„Moramo malo usporiti i 'prožvakati' veliki skok koji smo ostvarili, stoga ima smisla da jutros terminski indeksi slabe. Ipak, ohrabruje što se S&P i dalje održava iznad 1.500 bodova“, kaže Christian Wagner, izvršni direktor pri investicijskom društvu Longiew Capital Managementu.

Investitori i nadalje ponajviše prate objavu financijskih izvješća kompanija. Dosad objavljena izvješća bila su solidna, a pozitivan niz nastavili su danas Ford i Pfizer, izvijestivši o dobiti iznad očekivanja analitičara. Cijena dionice Pfizera u elektroničkom predtrgovanju ojačala je 0,6 posto, a Forda više od 4 posto.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će biti objavljen podatak o povjerenju američkih potrošača u siječnju, te indeks cijena nekretnina za studeni. Investitori s nestrpljenjem iščekuju i sutrašnju objavu priopćenja Feda nakon redovitog zasjedanja. Špekulira se da bi Fed, nakon niza pozitivnih makroekonomskih pokazatelja mogao zaoštriti monetarnu politiku.

Na europskim burzama indeksi bilježe blage oscilacije, dok investitori iščekuju nove smjernice iz Feda. Trenutno je londonski Ftse indeks u plusu 0,08 posto, dok je frankfurtski DAX u minusu 0,26 posto, a pariški CAC 0,21 posto.

Komentirajte prvi

New Report

Close