Nevjerojatan skok dionica Aalborga uoči Dinama

Autor: Poslovni.hr/Hina , 30. srpanj 2014. u 16:38
Thinkstock

Dionice danskog prvaka Aalborga doživjele su nevjerojatan skok od čak 280 posto uoči prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka protiv zagrebačkoga Dinama, javlja Reuters.

Dionice danskog prvaka Aalborga doživjele su nevjerojatan skok od čak 280 posto uoči prve utakmice 3. pretkola Lige prvaka protiv zagrebačkoga Dinama, javlja Reuters.

Dionice prvaka Danske porasle su odmah po otvaranju burze u srijedu ujutro, a nakon sat i pol obim trgovanja je prelazio milijun danskih kruna, da bi se poslije utrostručio.

"Dionice Aalborga trenutno luduju, ali bez nekog pravog razloga. Zaradit će novac ako prođu Dinamo, no to je samo spekulacija i čista sreća", prenosi Reuters izjavu jednog brokera iz Kopenhagena.

Ako Aalborg prođe Dinamo dobit će 2.1 milijuna eura za ulazak u 4. pretkolo, dok bi prolazak zadnjeg pretkola i ulazak u skupine Lige prvaka tom klubu donijelo najmanje 8.1 milijuna eura. Iako su osvojili prvenstvo i Kup, Aalborg je lani uprihodio samo 9.8 milijuna eura.

Utakmica Aalborg – Dinamo igra se u srijedu navečer, a uzvrat je za sedam dana u Zagrebu.

Dionica danskog nogometnog kluba na Burzi u Kopenhagenu je zadnjih 10-ak godina imala velikih oscilacija. Povijesno najviša cijena dionice od 19,05 danskih kruna (oko 19 kuna) zabilježena je 1. svibnja 1999. godine, naravno na dan kada je Aalborg postao prvak Danske – drugi put u svojoj povijesti od ukupno četiri naslova do danas. Nakon toga cijena dionice je stalno padala i do 2003. se strmoglavila na oko tri krune.

Kada je Aalborg ponovno osvojih dansko prvenstvo, 2008. godine, dionica se kratkotrajno popela na oko pet kruna. No, do 2010. godine njezina cijena je pala ispod jedne krune, a poslije 2011. i ispod pola krune. Od te godine do ovogodišnjeg lipnja njezina prosječna cijena se kretala između 0,10 i 0,20 kruna po dionici. No, nakon što je postalo moguće da danski prvak dosegne Ligu prvaka, ili barem četvrti krug njezinih kvalifikacija, interes za dionice je naglo porastao te se njezina cijena vratila na pola krune. No, kao što objašnjavaju i danski burzovni analitirači, iz nepoznatog razloga je tijekom današnjeg dana, vjerojatno uslijed najava za današnju utakmicu sa hrvatskim prvakom Dinamom, došlo do naglog optimizma i dionica je narasla na 1,70 kruna u popodnevnim satima. 

Komentirajte prvi

New Report

Close