Najzaslužnija za rast Crobexa bila je dionica Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2014. u 13:11
. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prošloga su tjedna Crobex indeksi Zagrebačke burze znatnije porasli, ponajviše na krilima uzleta cijene dionice Ine, no ostaje za vidjeli hoće li nakon podužeg razdoblja stagnacije imati snage za nastavak uspona i idućih dana.

 Prošloga su tjedna Crobex indeksi Zagrebačke burze znatnije porasli, ponajviše na krilima uzleta cijene dionice Ine, no ostaje za vidjeli hoće li nakon podužeg razdoblja stagnacije imati snage za nastavak uspona i idućih dana.

Crobex indeks porastao je protekloga tjedna 0,44 posto, na 1.795 bodova, a Crobex10 za 1,74 posto, na 1.010 bodova.

Oba indeksa prekinula su tako dvotjedni negativni niz, i to zahvaljujući snažnom skoku cijena u petak, kada je Crobex ojačao 0,93, a Crobex10 za 1,78 posto.

Redovni promet iznosio je prošloga tjedna 88 milijuna kuna, što je oko 30 milijun više nego tjedan dana prije.

Najzaslužnija za rast Crobexa bila je dionica Ine, čija je cijena u petak 'skočila' 11,73 posto, na 3.810 kuna. Ina je tijekom dana zaprimila dopis MOL-a kojim se traži suradnja Uprave društva u organizaciji 'data rooma', kao dio standardnog due dilligence procesa povezanog s pripremom moguće prodaje udjela u Ini.

Na tjednoj razini cijena Inine dionice porasla je 12,72 posto, uz 523.000 kuna prometa.

„Crobexi su prošloga tjedna ostvarili dobitke, zahvaljujući snažnom rastu u petak. Sve do petka, likvidnost je bila slaba, što je i bilo za očekivati, s obzirom da je završila sezona objava financijskih izvješća, kada se nešto intenzivnije trguje jer investitori usklađuju svoje portfelje s ostvarenim rezultatima kompanija“, ističe Boris Mažurin, analitičar u odjelu Ekonomskih istraživanja Hypo Alpe Adria banke.

Kompanije čije su dionice sadržane u indeksu Crobex10, bez Ine, u 2013. zabilježile su agregirani pad prihoda od prodaje za 3 posto, a neto dobiti za 6 posto, navodi Mažurin.

Kada bi bili uključeni i podaci Ine, koja je izvijestila o gubitku od 1,5 milijardi kuna zbog otpisa vrijednosti imovine u Siriji i rafinerijama, ti bi pokazatelji bili i znatno lošiji.

„Očekujemo da će i ove godine domaće kompanije nastaviti čistiti svoje bilance. No, i prostora za rezanje troškova sve je manje nakon pet godina recesije“, navodi Mažurin.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod u četvrtom kvartalu prošle godine pao 1,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, što je deveto tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi.

To je veći pad nego u trećem tromjesečju, kada je BDP skliznuo 0,6 posto, i veći nego što se očekivalo.

Šest makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 1 posto na godišnjoj razini.

U cijeloj prošloj godini hrvatsko je gospodarstvo palo za 1 posto u odnosu na 2012. godinu.

„Psihološki važna granica od 1.800 bodova Crobexu se pokazuje kao vrlo čvrsti otpor. Naime, već neko vrijeme stagnira oko te razine, bez snage za njezin odlučniji proboj, a tako bi se moglo nastaviti i dalje“, ocjenjuje Mažurin, koji očekuje da će idućega tjedna kretanja na domaćem tržištu biti pod utjecajem poslovnih vijesti i zbivanja na inozemnim burzama.

Prošloga je tjedna najlikvidnija bila dionica HT-a, s prometom u redovnom trgovanju od 15,7 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena ojačala 0,06 posto, na 169,75 kuna. Uz to, njome je ostvareno i 3,4 milijuna kuna blok prometa, po cijeni od 169,50 kuna.

Po likvidnosti, slijedi dionica Atlantic grupe s 5,5 milijuna kuna. Cijena joj se spustila 1,67 posto, na 767 kuna.

U fokusu investitora bile su i dionice dviju najvećih banaka. Dionicom PBZ-a ostvareno je 4,2 milijuna kuna prometa, a cijena joj je porasla 3,37 posto, na 460 kuna. Banka je sazvala Glavnu skupštinu za 31. ožujka, a predložila je isplatu dividende u bruto iznosu od 25,80 kuna po dionici. Tzv. "ex-dividend" dan nastupa 27. ožujka.

Dionicom Zagrebačke banke ostvareno je, pak, 2,7 milijuna kuna prometa, a cijena joj je oslabila 0,75 posto, na 26,30 kuna.

Najveća dobitnica bila je dionica Jadroplova, sa skokom cijene za više od 32 posto, na 133 kune, uz 3,3 milijuna kuna.

Početkom tjedna cijena joj je znatnije porasla nakon objave da je Centar za restrukturiranje i prodaju (CERP) objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju 70,03 posto dionica Jadroplova. Dodatni impuls njezinoj cijeni dala je objava u petak da su uprave Brodosplita i Jadroplova postigle dogovor o prevladavanju spora nastalog zbog duga Jadroplova splitskom škveru, radi kojeg je u Panami po odluci suda bio zaustavljen Jadroplovov brod Peristil.

Znatno je porasla i cijena dionice Varteksa, za 13,6 posto, na 22,17 kuna.

Među likvidnijim izdanjima po padu cijene izdvaja se dionica Dalekovoda, za 6,25 posto, na 31,22 kune. Oštrije je pala i cijena dionice IGH, za 5,9 posto, na 172 kune.

A na većini najvećih svjetskih burzi prošloga su tjedna cijene dionica porasle jer je predsjednica Feda Janet Yellen kazala kako su slabi pokazatelji u SAD-u vjerojatno posljedica loših vremenskih prilika.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao 1,4 posto, na 16.321 bod, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na rekordnih 1.859 bodova.

I na većini europskih burzi cijene su dionica prošloga tjedna porasle. Frankfurtski DAX ojačao je 0,4, a pariški CAC 0,6 posto. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,4 posto.

„Zahvaljujući nekolicini boljih od očekivanja makroekonomskih pokazatelja u SAD-u, najvažniji su burzovni indeksi od sredine protekloga tjedna ojačali te se ponovno kreću oko rekordnih razina. Investitore je ohrabrila i ocjena predsjednice Feda Janet Yellen da su slabi gospodarski podaci od početka godine vjerojatno posljedica loših vremenskih prilika“, navodi Mažurin.

Idućega tjedna na kretanja na inozemnim burzama najveći utjecaj imat će ključno izvješće američke vlade o zaposlenosti u veljači, kao i objava Fedove 'bež knjige' – pregleda makroekonomskih pokazatelja, zaključuje Mažurin.

HAAB upućuje čitatelje ovog teksta na web stranicu http://www.hypo-alpe-adria.hr , gdje su sadržane sve zakonske objave potrebne u svezi izrade te objavljivanja investicijskih istraživanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close