Na Zagrebačkoj se burzi očekuje mirno trgovanje, stagnacija Crobexa

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. listopad 2014. u 10:11
Foto: Thinkstock

Crobex indeks je jučer porastao 0,30 posto, na 1.923 bodova, a Crobex10 za 0,44 posto, na 1.095 boda.

Nakon četiri dana blagog pada, Crobex indeksi Zagrebačke burze jučer su blago ojačali, uz pad prometa, a slično trgovanje moglo bi se nastaviti i danas.

Svih sedam analitičara brokerskih tvrtki koji su sudjelovali u Hininoj anketi danas očekuju stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks je jučer porastao 0,30 posto, na 1.923 bodova, a Crobex10 za 0,44 posto, na 1.095 boda.

Redovni promet iznosio je 15,6 milijuna kuna, što je otprilike 5,2 milijuna manje nego dan prije.

„Na domaćem tržištu Crobexi su jučer ojačali, nakon četiri dana blagog pada, pri čemu je osam od deset najlikvidnijih dionica ostvarilo rast cijene. Posebno su se pritom istaknula izdanja Hotela Maestral, s rastom cijene za 14,63 posto, i Petrokemije, za 16,32 posto“, kaže Jozo Leko, broker u Societe Generale Splitska banka, koji danas očekuje slično trgovanje kao i jučer.

Kako dodaje, negativno iznenađenje ulagačima je priredila Podravka, s padom cijene od 1,64 posto, na 334,5 kuna, čime je preuzela titulu gubitnice dana među likvidnijim izdanjima.

Najlikvidnija je jučer bila dionica Valamar Riviere, s prometom od 1,9 milijuna kuna. Cijena joj je porasla 6,98 posto, na 23 kune.

„To je bio prvi trgovinski dan ove dionice nakon pripajanja preključer delistiranih društava Valamar Adria Holdinga i Valamar grupe“, navodi Leko.

Slijedi dionica HT-a, s prometom od 1,1 milijuna kuna i uz rast cijene od 0,72 posto, na 164 kune.

Milijunski promet ostvaren je bio i dionicom Jadranskog naftovoda, uz rast cijene od 3,99 posto, nadomak 4.000 kuna.

Na europskim tržištima, pak, vladalo je negativno raspoloženje. „Objave PMI indeksa proizvodnje u Njemačkoj i eurozoni bile se slabije od očekivanih, doprinijevši povećanoj zabrinutosti ulagača oko slabog oporavka gospodarstva eurozone“, ističe Leko.

Posebno je negativno iznenadila objava njemačkog PMI indeksa proizvodnje čije očitanje ukazuje na kontrakciju proizvodne aktivnosti, dodaje.

„Današnje zasjedanje ECB-a bit će pod posebnom pažnjom javnosti, budući da se očekuju nove mjere kako bi se potakao rast posustalog gospodarstva eurozone“, navodi Leko.

Londonski FTSE indeks oslabio je jučer 0,98 posto, dok je njemački DAX skliznuo 0,97, a francuski CAC 1,15 posto. Ključni američki indeksi – S&P 500, Dow Jones i Nasdaq – pali su, pak, između 1,3 i 1,6 posto.

„Slabašan oporavak gospodarstva eurozone zabrinuo je i američke ulagače, pogotovo kad se uzme u obzir objava slabijih od očekivanja pokazatelja snage američkog proizvodnog sektora“, kaže Leko.

Iako je ADP agencija objavila kako su američki privatni poslodavci zaposlili veći od očekivanja broj radnika, to nije umanjilo nervozu i zabrinutost koja je vladala na tržištu, a nesigurnost u vezi budućih poteza FED-a i najavljeni prestanak kupnje državnih obveznica u listopadu samo su produbili nelagodu kod investitora, zaključuje Leko.

Komentirajte prvi

New Report

Close