Na Wall Streetu S&P i Dow Jones skliznuli s rekordnih razina

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. studeni 2014. u 10:48
Thinktock

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks blago skliznuli s rekordnih razina, jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije nakon nejasnih makroekonomskih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Na Wall Streetu su u utorak S&P 500 i Dow Jones indeks blago skliznuli s rekordnih razina, jer ulagači nisu bili voljni znatnije mijenjati pozicije nakon nejasnih makroekonomskih pokazatelja iz američkog gospodarstva.

Dow Jones oslabio je 2 boda, ili 0,02 posto, na 17.814 bodova, a S&P 500 0,12 posto, na 2.067 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,07 posto, na 4.758 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ulagače je ohrabrio podatak da je, prema drugoj procjeni, američko gospodarstvo u trećem kvartalu poraslo 3,9 posto na godišnjoj razini, više u odnosu na prvu procjenu od 3,5 posto.

Međutim, kasnije su ulagače pokolebali podaci o padu povjerenja potrošača u SAD-u u studenom na najnižu razinu u pet mjeseci i slabljenju cijena kuća, što ukazuje na spori oporavak tržišta nekretnina.

"Brojke o bruto domaćem proizvodu su odlične i potvrđuju da američkom gospodarstvu doista ide dobro po svim pokazateljima, no ostali podaci nisu tako dobri, pa su se ulagači odlučili na predah", kaže Jeff Kravetz, direktor u fondu U.S. Bank Wealth Management.

Ističe i to da tržište gubi podršku američke središnje banke, koja je nedavno ukinula programe kupnje obveznica i koja iduće godine planira povećati kamate, ali se, s druge strane, od kineske, japanske i europske središnje banke očekuje daljnje ublažavanje monetarne politike, što bi trebalo pružiti podršku tržištu kapitala.

"No, ulagači su i dalje zabrinuti za rast globalnog gospodarstva, ne samo zbog slabosti Europe, nego i tržišta u razvoju", kaže Kravetz.

Ulagači su oprezni i zbog toga što je veliko pitanje mogu li cijene dionica još znatnije porasti, s obzirom na rekordne razine S&P 500 i Dow Jones indeksa.

Na oprez ulagača ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenila 6,1 milijarda dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,4 milijarde.

Mršav obujam posljedica je i toga što se u četvrtak na Dan zahvalnosti u SAD-u neće raditi, dok će se u petak na burzama raditi skraćeno.

Na europskim su burzama cijene dionica u utorak porasle. Londonski FTSE ojačao je 0,02 posto, na 6.731 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,77 posto, na 9.861 bod, a pariški CAC 0,32 posto, na 4.382 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close