Na Wall Streetu se čekaju poruke Feda i rezultati kompanija?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 08:09
Foto: Thinkstock

Ovoga bi tjedna za smjer cijena dionica na Wall Streetu mogao biti ključan Fed.

Ovoga bi tjedna za smjer cijena dionica na Wall Streetu mogao biti ključan Fed, koji će se oglasiti prvi puta nakon niza poteza drugih središnjih banaka u svijetu, uključujući i prošlotjedno kvantitativno popuštanje Europske središnje banke (ECB).

Dow Jones ojačao je prošloga tjedna 0,9 posto, na 17.672 boda, dok je S&P 500 skočio 1,6 posto, na 2.051 bod, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 4.757 bodova.

Prvom rastu tih indeksa nakon tri tjedna pada pridonijela je odluka čelnika ECB-a o uvođenju programa kupnje državnih obveznica za 60 milijardi eura mjesečno. Program će početi u ožujku, a trajat će do rujna 2016. godine, pa bi njegova ukupna vrijednost trebala premašiti 1.000 milijardi eura.

Nastavak labave monetarne politike očekuje se i u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima jer, Japan je i dalje u recesiji, dok je kinesko gospodarstvo lani poraslo po najnižoj stopi u 24 godine.

Zbog toga bi Fedu moglo biti teško započeti sa zaoštravanjem monetarne politike, dok je svi ostali popuštaju. Poveća li američka središnja banka kamate, to bi dodatno podržalo rast tečaja dolara, a zbog toga bi se pod pritiskom mogle naći cijene sirovina, što bi dodatno ojačalo deflacijske pritiske.

U srijedu će, nakon dvodnevne sjednice, Fed objaviti priopćenje, a analitičari očekuju da će u njemu stajati kako globalni rizici još nisu narušili uspon američkog gospodarstva, kao ni planove središnje banke.

Pred kraj prošle godine Fed je poručio da je američko gospodarstvo u dobrom stanju, da je spreman normalizirati monetarnu politiku, ali da će biti 'strpljiv' po pitanju povećanja kamata.

"Bilo bi dobro da Fed ostane strpljiv. Nema inflacije, problem je deflacija. Ako cijene nafte nastave padati, to bi moglo produbiti probleme", kaže Peter Cardillo, ekonomist u tvrtki Rockwell Global Capital.

U međuvremenu, sve se više novca seli s američkih na europska tržišta, što je posljedica prošlotjednih najava ECB-a. Oštar pad tečaja eura, koji je prema dolaru zaronio na najnižu razinu u 11 godina, čini europske dionice jeftinijima u usporedbi s američkima.

Od početka godine FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica u plusu je oko 8 posto, dok je S&P 500 na gubitku. Mnogi analitičari prognoziraju da će ove godine europska tržišta zabilježiti veći rast nego Wall Street, za kojim su posljednjih godina zaostajala.

S druge strane, argument za ulaganje na američkim tržištima mogla bi predstavljati nesigurnost u Europi, s obzirom na ukrajinsku krizu i pobjedu stranke Syriza na parlamentarnim izborima u Grčkoj u nedjelju.

Argument u korist američkih dionica predstavlja i jačanje američkog gospodarstva, dok ostala najveća gospodarstva u svijetu slabe.

"Europske će dionice vjerojatno kratkoročno ojačati, no u srednjem roku izvedba dionica bit će vjerojatno povezana s izvedbom realnog gospodarstva", kaže Rob Waldner, strateg u tvrtki Invesco.

Na smjer Wall Streeta ovoga će tjedna utjecati i nastavak sezone objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija. Među ostalim, rezultate će objaviti tehnološki divovi Apple i Microsoft.

Komentirajte prvi

New Report

Close