Na Wall Streetu najveći dvodnevni skok cijena od financijske krize

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. kolovoz 2015. u 08:25
Foto: Thinkstock

U posljednja dva dana ti su indeksi skočili između 6,3 i 6,8 posto, što je njihova najveći dvodnevni skok od globalne financijske krize 2009. godine.

Na Wall Streetu su u četvrtak cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, zabilježivši najveći dvodnevni skok od financijske krize, što se zahvaljuje ubrzanju rasta američkog gospodarstva i nadi ulagača da Fed neće već u rujnu povećati kamate.

Dow Jones ojačao je 2,27 posto, na 16.654 boda, dok je S&P 500 skočio 2,43 posto, na 1.987 bodova, a Nasdaq indeks 2,45 posto, na 4.812 bodova.

U posljednja dva dana ti su indeksi skočili između 6,3 i 6,8 posto, što je njihova najveći dvodnevni skok od globalne financijske krize 2009. godine.

Time su nadoknadili više od polovice gubitaka iz prethodnih šest dana pada cijena. To budi nadu da su potresi, izazvani slabljenjem kineskog gospodarstva, okončani.

"Najgore je vjerojatno iza nas, no potrebno je još neko vrijeme da se tržište vrati u normalu, pa i dalje postoje rizici od pada cijena", kaže Scott Brown, ekonomist u tvrtki Raymond James.

Zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i oštrog pada cijena dionica na tamošnjim burzama, u tjedan dana do utorka svjetska su financijska tržišta bila pod snažnim pritiskom.

No u srijedu su na Wall Streetu cijene dionica zabilježile najveći dnevni skok u posljednje četiri godine jer se ulagači nadaju da će američka središnja banka, zbog poremećaja na globalnim financijskim tržištima, odgoditi povećanje kamata.

Tu nadu podržao je predsjednik podružnice Feda u New Yorku William Dudley kazavši da su izgledi za povećanje kamata središnje banke u rujnu sada manji nego što su bili prije samo tjedan dana.

Vjerojatnost da će Fed barem do kraja godine, a možda i do početka iduće, zadržati nisku cijenu novca potaknula je tržište, koje već godinama ovisi o rekordno niskim kamatnim stopama.

No, ako Fed i ne poveća kamate u rujnu, mogućnost povećanja cijene novca i dalje će pritiskati tržišta.

"Eri jeftinog novca uskoro će doći kraj. Povećanje kamata značit će da igle treba odbaciti, nema više droga, vrijeme je za metadon", kaže Jim Bianco, predsjednik tvrtke Binaco Reserch.

Ipak, tržište bi moglo biti podržano ubrzanjem rasta američkog gospodarstva. Jučer je objavljeno da je u drugom tromjesečju bruto domaći proizvod (BDP) skočio 3,7 posto na godišnjoj razini, znatno brže u odnosu na prvu procjenu od 2,3 posto.

To pokazuje da je američko gospodarstvo zasad otporno na usporavanje rasta kineskog gospodarstva, drugog po veličini u svijetu.

Zahvaljujući tome, jučer je na vrijednosti dobilo svih 10 sektora S&P 500 indeksa. Pritom je najviše, 4,9 posto, porastao energetski sektor, što se zahvaljuje skoku cijena nafte na američkom tržištu za više od 9 posto, što je njihov najveći dnevni skok u posljednjih šest godina.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 3,56 posto, na 6.192 boda, dok je frankfurtski DAX skočio 3,18 posto, na 10.315 bodova, a pariški CAC 3,49 posto, na 4.658 bodova.

Komentirajte prvi

New Report

Close