Na Wall Streetu cijene skočile više od 1 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 31. ožujak 2015. u 08:08
Foto: Thinkstock

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje oporavku energetskog sektora i najavama preuzimanja.

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica skočile više od 1 posto, što se zahvaljuje oporavku energetskog sektora i najavama preuzimanja.

Dow Jones skočio je 263 boda ili 1,49 posto, na 17.976 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,22 posto, na 2.086 bodova, a Nasdaq indeks 1,15 posto, na 4.947 bodova.

Nakon što su prošloga tjedna potonuli više od 2 posto, jučer su burzovni indeksi nadoknadili dobar dio gubitaka. Na vrijednosti su dobile dionice u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, a najviše je, 2,1 posto, skočio energetski sektor, premda su cijene nafte blago pale.

Pozitivno je na Wall Street utjecao rast cijena dionica na europskim i azijskim burzama, nakon što je kineska središnja banka signalizirala da bi uskoro mogla uvesti nove poticajne monetarne mjere. Cijene dionica u Šangaju dosegnule su najviše razine u sedam godina.

"Uspon Wall Streeta podržala je nada u jačanje svjetskog gospodarstva. Doduše, rast kineskog se usporava, no vlasti najavljuju poticaje. Pozitivno su na tržište utjecale i najave preuzimanja", kaže Uri Landesman, predsjednik u tvrtki Platinum Partners.

Izraelski proizvođač lijekova Teva Pharmaceutical Industries objavio je da će za 3,5 milijardi dolara kupiti američki Auspex Pharmaceuticals. Cijena dionice Teve porasla je 1, a Auspexa čak 41 posto.

UnitedHealth Group kupit će, pak, za 12,7 milijardi dolara kompaniju Catamaran. Cijena UnitedHealtha porasla je 2,5, a Catamarana gotovo 24 posto.

Unatoč snažnom rastu cijena dionica, na tržištu vlada oprez, na što ukazuje mršav obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok prosječan dnevni obujam u ovom mjesecu iznosi 6,7 milijardi.

Ulagači su suzdržani zbog neizvjesnosti po pitanju povećanja kamata u SAD-u, koje će, kako je poručio Fed, ovisiti o budućim gospodarskim pokazateljima.

A u petak se očekuje izvješće o zaposlenosti u SAD-u, koje uvijek znatno utječe na smjer tržišta. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u ožujku otvoreno 244.000 novih radnih mjesta. Ako se te procjene potvrde, bio bi to već 13. mjesec zaredom kako broj zaposlenih raste za više od 200.000, što je najduži takav niz od 1994.-95. godine.

No, kako će to izvješće biti objavljeno u petak, kada se na Wall Streetu zbog uskrsnih blagdana ne radi, reakcija tržišta na te podatke očekuje se tek početkom idućega tjedna.

Ulagači su suzdržani i zbog toga što idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija. Na tržištu vlada bojazan da će zbog jačanja dolara u proteklih godinu dana rezultati kompanija biti slabi, posebice multinacionalki koje najavljuju pad prihoda i dobiti s inozemnih tržišta.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,53 posto, na 6.891 bod, dok je frankfurtski DAX skočio 1,83 posto, na 12.086 bodova, a pariški CAC 0,98 posto, na 5.083 boda.

Komentirajte prvi

New Report

Close